ERDON Helyi hírek

2016.12.07. 14:01

Via Carpatia: Bihar átvenné a kezdeményezést

A Bihar Megyei Tanács képviselői egy munkatalálkozón vettek részt a kassai EGTC Via Carpatia székhelyén, melynek témája a határ menti együttműködés fejlesztése volt Közép-Kelet-Európában.

A Bihar Megyei Tanács képviselői egy munkatalálkozón vettek részt a kassai EGTC Via Carpatia székhelyén, melynek témája a határ menti együttműködés fejlesztése volt Közép-Kelet-Európában.

A tanácskozáson megállapítást nyert, hogy ezen európai közúti infrastruktúrális projekt, melyhez Románia 2010-ben csatlakozott, nem rendelkezik egy megfelelő menedzsment szervvel. A Via Carpatia projektet 2006-ban Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország azért kezdeményezte, hogy biztosítva legyen a közúti összeköttetés a közép-kelet-európai országokban a Balti-tengertől a Fekete-tengerig és a Földközi-tengerig, Romániának pedig a tervek szerint stratégiai szerep jutott volna. Az a tény azonban, hogy a Szófiában zajlott nemzetközi konferencián, melynek szintén ez volt a témája, Románia csupán a szállításügyi minisztérium tanácsnokai és osztályvezetői szintjén volt képviselve jelzi, hogy az ország nem fordít kellő figyelmet ezen projektre. Ugyanakkor Bihar megyei látogatásai során Sorin Bușe miniszter említést se tett róla. Mindezek tükrében a Bihar Megyei Tanács úgy ítéli meg, hogy szükség van a beavatkozására, és ezért lépéseket tesz annak érdekében, hogy január végén egy nemzetközi konferenciát szervezzenek itt, melyre az érintett 7 országból hívnának be illetékes szakembereket. „Nagyvárad belépőkapu az országba, ezért a projekt vezetői kívánunk lenni, hogy biztosítani tudjuk a közúti összeköttetést Hajdú-Bihar és Arad megyékkel”- nyilatkozta Pásztor Sándor, a Megyei Tanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!