ERDON Helyi hírek

2016.12.28. 12:49

Végleges ítélet született

Nyolc év letöltendő börtönbüntetést kapott Ion Govoreanu, a Trei G cégcsoport alapítója, több mint 22,5 millió eurós adócsalás miatt. Az ítélet végleges és fellebbezhetetlen.

Nyolc év letöltendő börtönbüntetést kapott Ion Govoreanu, a Trei G cégcsoport alapítója, több mint 22,5 millió eurós adócsalás miatt. Az ítélet végleges és fellebbezhetetlen.A Nagyváradi Ítélőtábla bírái pénteken mondtak végső ítéletet Ion Govoreanu perében. A bűnvádi dossziéban nyolc vádlott szerepel, a vád szerint Ion Govoreanu hét másik személyen keresztül, akik az általa irányított cégek vezetői tisztségeit töltötték be, petróleumszármazékok és élelmiszerek beszerezését szimulálta, oly módon, hogy ne kelljen áfát és profitadót fizetnie. A hét személy: Mihai Măgurean, Viorle Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu és Varga Sándor, a cégek pedig, melyek fizetésképtelenséget jelentettek, a Prompt Construct Kft., Ciprova Com Kft. és a For United Kft. A vád szerint Ion Govoreanu egy bűnszervezetet hozott létre, melynek közreműködésével 2011-ig több mint 22,5 millió euróval károsította meg az államot.

Visszaélés

A vádirat szerint közvetlenül és közvetetten koordinálta a már említett cégek tevékenységét. A termékeket közvetlenül a lerakatokból, illetve a termelőktől vásárolták meg, s a három, fizetésképtelennek nyilvánított cég számláját terhelve az áfával.

Ion Govoreanu 2010 novembere óta gyanúsított ebben az ügyben, s több mint hat hónapja tartóztatták le a Bihar megyei Törvényszék utasítására, adócsalás, adócsalásban való bűnrészesség, bűnszervezet kezdeményezése és létrehozatala és pénzmosás miatt. A tárgyalást huszonnyolcszor napolták el a vádlottak és a tanúk kihallgatása miatt, s miután az üzletember kétszer nyújtott be a bíró mellőzése iránti keresetet, tavaly augusztusban kétezer lejes bírságot kapott jogaival való rosszhiszemű visszaélés okán.

Végül tavaly a Bihar megyei törvényszék tizenkét éves letöltendő szabadságvesztésre ítélte, üzleti partnerei pedig 2 és 5 év közötti börtönbüntetést kaptak. Az ítélőtábla a tizenkét évet nyolc évre csökkentette, s a végső ítélet szerint a nyolc személynek összesen közel kilencven millió lejt kell fizetnie az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak, s további néhány tízezer lejes perköltséget is. Govoreanu jelenleg is börtönben van, egy három és fél éves büntetést tölt le, melyet cukorral való illegális kerekedés miatt kapott, s mellyel 1,4 millió lejes kárt okozott az államnak. Egyúttal feleségével együtt egy másik ügyben is beperelték egy kilencszáz ezer lejes sikkasztás okán, melyet a volt nagyváradi Urbana cég székhelyével kapcsolatos fiktív ügyletekkel követett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!