ERDON Helyi hírek

2016.12.07. 13:54

Tiszta szívvel

A Filmtett Egyesület, történetében először, filmforgalmazással kezd foglalkozni, a hagyományos tevékenységük mellett- mondta Zágoni Bálint, az egyesület elnöke.

A Filmtett Egyesület, történetében először, filmforgalmazással kezd foglalkozni, a hagyományos tevékenységük mellett- mondta Zágoni Bálint, az egyesület elnöke.

A hazai mozikban színvonalas, művészi értékkel rendelkező magyar filmeket szándékoznak forgalmazni, évente 2-3 alkotást. December másodikától mutatják be Till Attila rendezésében készült Tiszta szívvel című akcióvígjátékot, amelyet Magyarország a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar- díjra jelöl. A film díszbemutatóját Kolozsváron a Győzelem moziban tartották, a vetítésen és a közönségtalálkozón Thuróczy Szabolcs, a produkció egyik főszereplője is jelen volt. A film fogalmazója a Filmtett Egyesület.

A filmről

Az akcióvígjáték a mozgássérültek világába nyújt betekintést. A rehabilitációs központban élő három kerekesszékes fiatal történetét ismerhetjük meg. Zolika (Fenyvesi Zoltán) születésétől kezdve problémás. Komoly gerincműtétre van szüksége, hogy a belső szervei ne nyomják össze egymást. A műtét elvégzéséhez szükséges pénzt a Németországban élő apja biztosítaná. Zolika döntés előtt áll. Nem akarja elfogadni az apa által nyújtott anyagi támogatást. Az anyjával való vita során, indulatosan mondja el, miért utasítja vissza a műtétet. Az apa már a fiú születése után elhagyta a családot, mert nem akarta a nyomorék gyermekét. Más országba ment, új családot alapított. Ezért neheztel az apjára. Egyetlen barátja Barba Papa (Fekete Ádám). A két mozgássérült barátságot köt Rupaszovval, kerekesszékes bérgyilkossal (Thuróczy Szabolcs). A frissen börtönből szabadult Rupaszov tűzoltóként balesetet szenvedett, derektől lefele lebénult. Egy szerb maffiavezérnek, Radosnak dolgozik. A két fiatal is belekeveredik a maffia világába. Senki sem gondolja, hogy mozgássérült gyilkosságot követhet el. Rupaszov sorra nyírja ki a Rados (Vitanovics Dusán) által megnevezett személyeket, a versenytársakat. A maffiavezér titoktartásra kötelezi Rubaszovot. Azonban, mikor megtudja, hogy az újonnan szerzett barátok is belekeveredtek az ügybe, kéri, hogy „nyírja” ki a két fiatalt. Különben nem fizet. Izgalmas, humoros jelenetek idegfeszítővé teszik a filmet. Érdekessége, hogy főleg a karakterekre összpontosít, s nem a cselekményre.

A Tiszta szívvel című alkotás a Laokoon Filmgroup produkciója, Stalter Judit vezetésével. 20 nemzetközi filmfesztiválon mutatták be, 12 rangos díjat kapott. A film a kilátástalan helyzetben élő, kerekesszékes fiatalok vágyait is bemutatja. Nem akarnak, mondják 30.000 Ft.-os nyugdíjból élni. Mivel nincs vesztenivalójuk, zűrös ügyekbe keverednek. A szereplők nemcsak mozgássérültek, hanem lelkileg is sérültek. Apa komplexuma megnehezíti Zolika életét. Rupaszov is csalódást szenved, mert a volt szerelme máshoz megy férjhez. A film érdeme, hogy a mozgássérültek világát árnyaltan, érzékenyen mutatja be, szem előtt tartva a mozgássérültek belső, emocionális világát.

Rendező: Till Attila. Forgatókönyvíró: Till Attila. Zeneszerző: Kalotás Csaba. Operatőr: Juhász Imre. Szereplők: Fekete Ádám, Thuróczy Szabolcs, Balsai Mónika, Fenyvesi Zoltán, Danish Lídia, Vitanovics Dusán.

Közönségtalálkozó Thuróczy Szabolccsal

Egyetemi tanulmányait a József Attila Tudományegyetem jogi karán végezte. 1996-ban diplomázott. Soha nem dolgozott jogi területen- mondta. Nem volt könnyű az út, hogy a filmvilágában sikeressé váljon. Till Attila mindhárom filmjében szerepel. Megkönnyíti a munkáját a rendező bizalma, amely „szárnyakat ad”. Beszélt arról, miként készült a Rubaszov szerepére. A Budapesti rehabilitációs központot kereste fel, ahol sok órát töltött azért, hogy megismerje a kerekesszékes egyének életét, mindennapjait. Kaptak visszajelzést a mozgásérsültektől is. Amikor Fenyvesi Zoltán együtt nézte velük a filmet, a humoros jeleneteken nevettek. Megértették, hogy nem őket nevetik ki, hanem együtt nevetnek.

A film külföldi fogadtatása jó, az emberek megértették a produkciót, mert olyan történetet fogalmaz meg, amely univerzális, független nemzettől, bőrszíntől- mondta- Thuróczy Szabolcs. Sok személyes indíttatású dolog is megtalálható a filmben. 1925-ben írta József Attila Tiszta szívvel- című, 4 szakaszból álló versét. Minden, ami a versben benne van, körbe írja a film jellegét.

A Tiszta szívvel-című film nemzetközi premierje a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon volt. Az Európai Filmakadémia (EFA) nyilvánosságra hozta a 2016-os Európai Filmdíj nevezések listáját. Az 50 filmből álló válogatásban egyetlen magyar alkotásként Till Attila Tiszta szívvel című produkciója szerepel.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!