ERDON Helyi hírek

2016.12.05. 14:06

Nehéz a fogyatékkal élőknek

Hétfő délelőtt kerekasztal-beszélgetés zajlott a Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének váradi székhelyén. A meghívott Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, szakbizottsági elnök volt.

Hétfő délelőtt kerekasztal-beszélgetés zajlott a Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének váradi székhelyén. A meghívott Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, szakbizottsági elnök volt.

A megjelenteket Boros Sarolta, a Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet: az ENSZ december 3-át a fogyatékkal élő emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fizikailag vagy szellemileg sérültekké váltak problémáira.

Helyben toporgás

Biró Rozália RMDSZ-es képviselőjelölt, a Szenátus emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi szakbizottságának az elnöke megjegyezte: jó hírrel nem nagyon tud szolgálni az érintetteknek, mert úgy tűnik, mintha a rendszerváltozás óta eltelt közel 27 évben túl sok érdemi, kedvező változás nem történt volna az ő szempontjukból, inkább a helyben toporgás a jellemző. Megfigyelhető, hogy a román államtól, de még az Európai Uniótól sem lehet hatékony segítséget várni, az alkalmazott közpolitikák távol állnak a valós igényektől, így a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy akkor lehet részsikereket elérni, ha mindenki a saját közösségére támaszkodik, vagy önerőből próbálja megoldani a problémáit. A parlamenti mechanizmus nehézkes, bürokratikus, az számít, hogy ki melyik pártnak a tagja, és ha nincs mögötted többség, akkor lehet bármilyen jó is egy kezdeményezés, bukásra van ítélve. Emellett az önkormányzatok se tanúsítanak különösebb érdeklődést a fogyatékkal élők problémái iránt. Meglátásában egy járható út lehet a privát vállalkozások szociális érzékenységére való hatás, valamint hosszabb távra szóló partnerkapcsolatoknak a kialakítása, és a civil szférában is lehet bízni.

A jelenlevők közül többen olyan, ezekkel sokszor szembesülő problémákat jeleztek, mint például, hogy az egészségügyi intézményekben az ellátásnál nem élveznek elsőbbséget a fogyatékkal élők, az érintett állami intézmények közti együttműködés hiánya, a speciális nyugdíjakkal kapcsolatos gondok, az információáramlás elégtelensége, vagy a járdasziget hiánya a Szent László téri villamosmegállóban.

Romániában jelenleg több mint 775 ezer fogyatékkal élő személy létezik, és 443 állami szakintézmény kéne foglalkozzon velük.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!