ERDON Helyi hírek

2016.12.09. 15:30

Mikor, ha nem most?

Rég volt ez ilyen egyszerű: vasárnap egyetlen romániai magyar választónak sem kell a választást veszteségérzettel megélnie. Hiszen ebben a körben, közöttünk most nem lesznek győztesek és vesztesek. Nincs szembenállás, nincs rivalizálás. Van egy közös lista, és adott a lehetőség a képviselet megerősítésére. A részvételben tehát nincs kockázat. Annál inkább ott a rizikó a távolmaradásban, ami az önfeladással jelent egyet.

Van, aki úgy számol, lássuk, mi az, amit meg lehet tartani az eddigi képviselet erejéből, szenátori és képviselői mandátumokból. Ez messze nem elég, az ország mai helyzetében egyetlen választásunk: erősíteni kell! És erősíteni lehet. Mikor, ha nem most? Most, amikor a magyar lista mögött valóban széles körű társadalmi összefogás alakult ki. Ott a lista mögött Erdély és a Partium. Hiszen sok-sok egyeztetés eredményeként ott vannak az egyház jelöltjei ugyanúgy, mint a civileké, ott vannak a fiatalok, tapasztalt politikusok és új arcok, s komoly esély van rá, hogy a parlamentben a magyar szórvány képviselője is helyet kapjon. El tudják képzelni, mit jelent ez a Szeben, Hunyad vagy Beszterce megyeieknek?

Tényleg, mikor, ha nem most? Most, amikor a magyarországi politikai, kormányzati háttér is adott, most, amikor Budapesten egyértelműen megfogalmazták: az RMDSZ és az MPP közös listájára voksolva december 11-én meg lehet és meg kell erősíteni az országos képviseletet. Ezt a kijelentést ebben a pillanatban határon innen és túl egyetlen komoly magyar politikai tényező sem kérdőjelezi meg.

A cél a megerősödés

Szóval, mikor legyünk résen, ha nem most? Amikor minden korábbi kampányidőszaknál szembetűnőbb, hogy a Szövetség az egyetlen romániai politikai erő, amely a magyar érdekeket képviselni képes. Nem tökéletes, nem hibátlan, nem mindig kommunikál jól, de csak az RMDSZ mondja azt, hogy Nagyvárad, Kert utca, Szigligeti Színház, Szent László tér. Egyetlen román politikai párt sem fogja a kisujját mozdítani az anyanyelvi oktatásunkért, kulturális intézményeinkért, szabad nyelvhasználatunkért. Közel Trianon centenáriumához még annyira sem teszik majd, mint eddig. Ráadásul az erősebb képviselet olyan – magyarok és románok számára egyaránt fontos – ügyekben is cselekvőképes lehet, mint az adóbevételek helyi hasznosítása, az infrastruktúra fejlesztése, autósztrádák építése Erdélyben, papírra vetett ígéretek helyett. Ezért is mondhatjuk, a cél nem önmagában a bekerülés, hanem a megerősödés. Ez ugyanúgy természetes elvárás, mint az, hogy a gyermekeink előrébb jussanak, többre vigyék nálunk. Erős parlamenti képviselet nélkül a nyáron megválasztott polgármestereink, tanácsosaink, megyei vezetőink sem tudnak igazán hatékonyan működni, fontos, hogy a törvényalkotás a helyi önkormányzatok érdekeit szolgálja. E kettő elválaszthatatlan egymástól.

Vasárnap bő negyedszázad érdekvédelmi törekvéseinek adhat értelmet egyetlen szavazatával. Mutassa meg, hogy köze van hozzá! Egy kis lépés a szavazófülke felé, egy nagy, erőt adó siker a közösségnek. Mikor, ha nem most?

Deák Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!