ERDON Helyi hírek

2016.12.29. 11:49

Lehet pályázni a Beöthy Ödön-díjra

Csütörtökön sajtótájékoztató volt a Bihar Megyei RMDSZ székházában. Borsi Imre Lóránt és Kiss Sándor Elek ügyvezető alelnökök bejelentették: lehet pályázni a Beöthy Ödön-díjra, két kategóriában.

Csütörtökön sajtótájékoztató volt a Bihar Megyei RMDSZ székházában. Borsi Imre Lóránt és Kiss Sándor Elek ügyvezető alelnökök bejelentették: lehet pályázni a Beöthy Ödön-díjra, két kategóriában.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke felidézte, hogy 2014-ben alapították a Beöthy Ödön-díjat. Az idei felhívásra vonatkozó formanyomtatványokat már kiküldték a polgármesteri hivataloknak, lehet tehát pályázni, mint eddig is, két kategóriában: egyrészt az elmúlt tizenkét hónapban legjobban teljesítő önkormányzatok, másfelől pedig azok az elöljárók számíthatnak elismerésre, akik valamilyen közösségépítő, példaértékű ötlettel rukkoltak elő. 2017. január 10-ig lehet pályázni. Valaki akár saját magát is jelölheti, illetve természetesen másvalakit, és nem a saját vezetésű, hanem másik önkormányzatot is lehet javasolni, és nem kizáró ok az, ha valaki már átvehette Deák Árpád képzőművész alkotását.

Az odaítélésről a megyei RMDSZ ügyvezetése által kijelölt eseti bizottság dönt. A díjátadó ünnepséget január 12-15. között tartják Váradon, az egyik napon, azon önkormányzati tanácskozás keretében, melyen Románia magyar nemzetiségű megyei tanácselnökei vesznek majd részt.

Eddig kétszer

2014-ben a legjobb teljesítményt Nagyszalonta önkormányzata, illetve Török László polgármester nyújtotta, követendő ötlettel pedig Balázsi József érsemjéni polgármester állt elő: A legszebb porta elnevezésű projekt azt jelenti, hogy az augusztusi falunapon végigjárják a település utcáit, és díjazzák a legjobban kinéző kapukat, ház előtti részt.

2015-ben a legjobban Bors község, illetve Bátori Géza polgármester teljesített, és Nyakó József érmihályfalvi polgármester azon gondolatát értékelték, miszerint A Részek viadala megmérettetés keretében a kisváros negyedei versenyeznek egymással egy egész napos program keretében.

Kiss Sándor Elek, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke kiemelte: a Szövetség számos téren aktív, mégis talán az önkormányzati terület az, ahol hangsúlyozottan jelen van, ezért tartották fontosnak azt, hogy díjazzák a meghatározó, a jelen és a jövő szempontjából meghatározó tevékenységet kifejtő magyar vezetőket, helyhatóságokat.

Beöthy Ödön 220 évvel ezelőtt született, és egy nem könnyű időszakban vállalt közéleti szerepet. Volt táblabíró, Bihar vármegyei al- és főispán, országgyűlési képviselő is. Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után arra kényszerült, hogy külföldön folytassa tovább az életét. Olyan nagyságok voltak a barátai, mint Victor Hugo, Hamburgban hunyt el 1854-ben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!