ERDON Helyi hírek

2016.12.21. 14:46

Kipróbálták, a „pánikgombot”

Nagyszabású baleset-szimulálás zajlott Nagyváradon, az áprilisban bevezetett „pánikgombot” is tesztelték, hangzott el egyebek mellett a Bihar megyei Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatón.

Nagyszabású baleset-szimulálás zajlott Nagyváradon, az áprilisban bevezetett „pánikgombot” is tesztelték, hangzott el egyebek mellett a Bihar megyei Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatón.

Amint Gheorghe Pintea menedzser elmondta, a szimulálás kedden este 19 és 21 óra között, a nagyváradi Celesticánál zajlott, mintegy harminc „bent rekedt áldozatot” kellett kimenteniük. Az akciót a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) koordinálta, s a Bihar megyei Mentőszolgálat (SAJ) mellett a gyorsmentő szolgálat (SMURD) is részt vett. Az úgynevezett pánikgombot, melyet ezúttal is használtak, áprilisban vezették be: a lényeg az, hogy az illetékes intézmények vezetői egy „gombnyomással” egyszerre tudják értesíteni az alkalmazottakat, az értesítetteknek félóránként jelez a telefonjuk; két válaszlehetőségük van - ha az egyest nyomják meg, azt jelenti, mihamarabb jönnek, ha pedig a nullát, az azt jelenti, hogy nem tudnak jönni – ez utóbbi viszont csak akkor megengedett, ha szabadságon, vagy betegszabadságon vannak.

Gyorsan reagáltak

A menedzser mindent összevetve elégedett volt a mentősök reakciójával, az első csapatok kevesebb mint negyedórával az értesítés leadását követően jelentek meg a mentőszolgálat székhelyén. Az akcióban a mentőszolgálat részéről a nagyváradi központ, valamint az öt vidéki kirendeltség 280 munkatársa vett részt.

Szó esett a mentőszolgálat által szervezett nagyszabású elsősegélynyújtás-oktatásról, mely a közelmúltban zajlott egy váradi bevásárlóközpontban, s melyen közel másfél ezren vettek részt. A visszajelzések alapján évente kétszer lenne igény ilyesmire. Fontos, hogy minél többen legyenek tisztában azzal, mit kell tegyenek különböző sürgősségi esetekben, hogyan segítsenek a bajba jutottakon – hiszen az első másodpercek, percek döntőek ilyenkor.

Megvalósítások

Az idei év megvalósításai közé tartozik az, hogy sikerült hivatalosan átvenniük a mentőszolgálat új épületét, melyet a korábbi vezetőség elmulasztott megtenni, továbbá sikerült telekkönyveztetni a mentőszolgálat élesdi kirendeltségének épületét, miután éveken keresztül a szükséges dokumentumok nélkül működött. Leválasztották egyúttal a vaskohsziklási kirendeltség fűtési rendszerét a kórházétól, ezek után csak annyit fizetnek, amennyit tényleg fogyasztanak, hangsúlyozta ki a menedzser. Mindegyik kirendeltséget ellátták öltözőkkel és szekrényekkel, hogy ne legyen gond az átöltözés, egyúttal elkülönítették a biológiai hulladékoknak szánt területeket.

Amint a menedzser, valamint dr. Venter Liciniu szóvivő elmondta, az idei év első tizenegy hónapja során a megyei mentőszolgálathoz több mint hetvenkétezer hívás érkezett, s mentőjárműveik összesen több mint hárommillió kilométert tettek meg. 297 közlekedési balesethez szálltak ki, s több mint ötezer esetben gyerekekhez hívták ki őket. Jelenleg hatvankét mentőautóval működik az intézmény, remélik, hogy az öt jármű helyett, melyet bezúzattak, kapnak majd újakat a minisztériumtól. A jelenlegiek közel a fele már több mint 500 ezer kilométert tett meg, de van, amelyik 700 ezret is. Ahhoz, hogy optimálisan tudjanak működni, nyolc-tíz új járműre lenne szükségük, mondta a menedzser, akinek információi szerint egy kormányprogramon belül öt éve alatt háromezer új mentőautóval látják majd el a mentőszolgálatokat.

Elhangzott az is: január harmadikáig, mivel ünnepekkor többször hívják őket, mint egyébként, minden váltást kiegészítenek egy plusz csapattal. Ebben az időszakban egyébként senki nem megy szabadságra, hangsúlyozta ki a menedzser.

Alkalmazottak

Jelenleg a Bihar megyei Mentőszolgálatnak 404 alkalmazottja van, negyvenen közülük orvosok, 130-an asszisztensek, 170-en mentőautó sofőrök, a többiek pedig irodai, illetve képzetlen munkások. 120 önkéntessel dolgoznak, s újabb százhúsz személyt képeznek ki jövőre, de közülük csak negyvennel fognak együttműködni a továbbiakban. Nagyon sokan szeretnének részt venni a képzéseiken, s az elkövetkezendőkben csak azoknak a kérését fogadják el, akik egészségügyi szektorban kívánnak dolgozni a továbbiakban (például orvostanhallgatók, vagy asszisztensképzőbe járnak).

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!