ERDON Helyi hírek

2016.11.04. 09:33

Önkormányzati kisokost adtak ki

Úgynevezett önkormányzati kisokost jelentetett meg magyarul a MIÉRT és az országos RMDSZ, amit főleg a fiatal önkormányzati tisztségviselők és az új polgármesterek figyelmébe ajánlanak.

Úgynevezett önkormányzati kisokost jelentetett meg magyarul a MIÉRT és az országos RMDSZ, amit főleg a fiatal önkormányzati tisztségviselők és az új polgármesterek figyelmébe ajánlanak.

A kiadványról Boda Gergely megyei tanácsos, VIDIFISZ-elnök és Bántó Norbert, a megyei RMDSZ parlamenti képviselőjelölt listájának 4. helyezettje tartott közös sajtótájékoztatót. Arra hívták fel a figyelmet: a helyhatósági választásokon a MIÉRT országos szinten 500 fiatal indított RMDSZ-es listákon. Bihar megyében a 35 évnél fiatalabbak korosztályában tisztséghez jutott Horváth Béla, mint Szalacs újraválasztott polgármester, illetve négy alpolgármester is az ifjúság soraiból került ki: Gulya Andrea- Érbogyoszló, Kozák Róbert- Vedresábrány, Major Lóránt- Paptamási és Zatykó Jácint- Szentjobb. Ugyanakkor megyei tanácsos lett Boda Gergely, és 28 fiatalt választottak meg helyi tanácsososoknak különböző településeken. Őket, valamint azokat a 35 évnél idősebb, de a polgármesteri vagy alpolgármesteri pozíciókban újoncoknak számító közösségi vezetőket (Bihar megyében 3 ilyen polgármester és 8 alpolgármester tevékenykedik) kívánja megszólítani a MIÉRT és az országos RMDSZ által kiadott Önkormányzati kisokos, melyből Bihar megye 250 példányt kapott.

Fejezetek

A könyvecske- mely amúgy elektronikus formában is elérhető az interneten (www.miert.ro)- 23 fejezetre van lebontva, és egyebek mellett olyan hasznos információkhoz juthatnak az imént felsoroltak, mint például: hogy működik a helyi közigazgatás intézményrendszere, a helyi tanács, egy polgármesteri hivatal, mi a polgármester és az önkormányzati képviselők jogállása, hogy kell összeállítani egy költségvetést, kezelni a közpénzeket, lebonyolítani egy tenderpályázatot, megvalósítani egy közberuházást stb.

Fontos, és gyakorlati haszna lehet, hogy az egyes leírásoknál a vonatkozó törvények száma is megtalálható.

Szintén a kiadvánnyal kapcsolatos hír, hogy a VIDIFISZ Biharban egy-két havonta zajló képzést kíván indítani a fiatalok számára decemberben, vagy januárban, és ez a kisokos lehet ennek a tankönyv szerű alapja.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!