ERDON Helyi hírek

2016.11.24. 15:06

Modellértékű a szlovén példa

A Bihar Megyei Tanácsnál kezdte nagyváradi látogatását a Szlovén Köztársaság bukaresti nagykövete.

A Bihar Megyei Tanácsnál kezdte nagyváradi látogatását a Szlovén Köztársaság bukaresti nagykövete.

Mihael Zupančič a térség gazdasági és turisztikai fejlesztéseiről folytatott közel két órás megbeszélést Pásztor Sándor megyei tanácselnökkel. A magas rangú vendég kiemelt érdeklődést tanúsított a repülőtér fejlesztése iránt, hiszen, mint mondta, Bihar megye vonzó célponttá válhat akár a szlovén turisták számára is.

A határ menti együttműködés, a nemzetközi projektek jelentették a beszélgetés másik fő témáját. A tervek ismertetésekor a Bihar Megyei Tanács elnöke kiemelte a Nyugati Szigethegység útja projektet (mely a nagyszalontai vámtól a Belényesi-medencén keresztül tesz egyszerűen és gyorsan elérhetővé kiemelt turisztikai célpontokat) és az egészségügyi fejlesztést – mely a határ két oldalán található megyék projektje és az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését célozza az onkológiai központtól a telemedicina rendszer fejlesztéséig. A nagykövet expozéjában kiemelte, hogy országában a szlovén mellett a magyar és az olasz is hivatalos nyelv, annak ellenére is, hogy a két kisebbség részaránya összesen alig haladja meg az 1%-t.

„Van mit tanulnunk tőlük”

Pásztor Sándor modellértékűnek nevezte a szlovén példát. Elmondta, hogy a Megyei Tanácsnál természetesen folyamatosan használja anyanyelvét, azonban a hivatalos kommunikációban a minisztériumokkal, az intézményekkel erre nincs módja, hiszen csak a román nyelv a hivatalos. „Hivatalba lépésem óta sikerült találkoznom Dél-Tirol tartomány vezetőségével, most a szlovén nagykövettel volt szerencsém tárgyalni. Mindkét modell kiemelt példa lehet számunkra, hiszen a kisebbségeket olyannyira egyenrangú partnernek tekintik, hogy a magyar nyelvet is hivatalos nyelvként lehet használni. A nagykövet úrral megegyeztem abban, hogy a mai találkozónak lesz folytatása, hiszen van mit tanulnunk tőlük!” – nyilatkozta lapunknak Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!