ERDON Helyi hírek

2016.11.10. 11:27

Emelnék a parkolási díjakat

A váradi önkormányzat által közvitára bocsátott jövő évi adó- és illetéktervezet szerint drágulni fognak a parkolási bérletek. Jó hír viszont, hogy a „normál” ingatlanadó nem módosul.

A váradi önkormányzat által közvitára bocsátott jövő évi adó- és illetéktervezet szerint drágulni fognak a parkolási bérletek. Jó hír viszont, hogy a „normál” ingatlanadó nem módosul.

A tervezet szerint az Igazságügyi Palota mögötti parkolóházban az egyórás parkolás 1,5 lejről 2 lejre drágulna, a földfelszíni parkolási bérletek pedig akár 17,6 százalékkal drágulnának. Jó hír viszont, hogy a „normál” ingatlanadók és illetékek, valamint a gépjárműadók nem nőnének, és az inflációs rátához való igazítást is 2018-ra halasztották. Konkrétan: egy 36 négyzetméteres garzon után, a hozzá tartozó telekkel együtt körülbelül 97 lejt kell majd adózni, míg egy kétszobás, 58 négyzetméteres lakás után 174 lejt, illetve egy 77,4 négyzetméteres, háromszobás lakás után 226 lejt. Ha pedig az adóalany egy gépjárművel is rendelkezik, hozzá kell még számítson 60 lejt 1400 köbcentis motor esetén, illetve 190 lejt 2000 köbcentinél, és így tovább. A kedvezményhez se nyúltak, így azok a természetes személyek, akik március 31-ig eleget tesznek az egész évre vonatkozó fiskális kötelezettségeinek tíz százalékos, a cégek pedig továbbra is öt százalékos kedvezményben részesülnek.

Nem karbantartott

A nem karbantartott ingatlanok adóját azonban az eredetihez képest 400 százalékkal kívánja emelni a városvezetés. A tavalyi 100 százalékos emelés abból a szempontból elfogadhatónak tűnt, hogy hátha jó irányba kezdenek elmozdulni e téren a dolgok, de mint utóbb kiderült, a döntés végül nem hozta meg a várt eredményt. A körülbelül 190 elhanyagolt épületet tartalmazó lista nem bizonyult pontosnak, ezért több tucatnyi, a felújításra kötelező tanácsi határozatot vissza kellett vonni. Ráadásul maga a törvény is diszkriminatív, mivel mentesíti a renoválási kötelezettség alól az állami intézményeket. Az öt évre szóló adómentesség sem megoldás, inkább valamilyen közép- és hosszú távra szóló gazdasági-pénzügyi konstrukciót kellene kidolgozzon a helyhatóság.

A jogi személyek esetében az úgymond nem lakhatásra használt ingatlanok adóját 1 százalékról 0,95 százalékra kívánják csökkenteni (mínusz 5 százalék), az viszont nem jó hír, hogy ugyanezt a természetes személyek esetében 0,6 százalékról 0,65 százalékra vinnék fel (plusz 8 százalék).

Körülbelül 16-19 százalékkal emelnék az egy évre szóló parkolóbérletek árát, így a fehér vonallal jelzett helyekre parkolásra feljogosító éves bérlet 700 lejbe kerülne, és a három és hat hónapos bérletek ára is nőne: 200 lejre, illetve 380 lejre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!