ERDON Helyi hírek

2016.11.06. 18:18

Az Érmellék egy napra Váradra költözik

November 13-án, vasárnap délelőtt tizenegy és délután öt óra között a nagyváradi Magnólia parkban zajlik majd le a II. Érmellék ízei és termékei kiállítás és vásár.

November 13-án, vasárnap délelőtt tizenegy és délután öt óra között a nagyváradi Magnólia parkban zajlik majd le a II. Érmellék ízei és termékei kiállítás és vásár.

A rendezvény részleteiről Csomortányi István, az eseményt szervező Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője és Laskovics István, a szervezet érmihályfalvi irodavezetője tájékoztatta a sajtót pénteken. Csomortányi István emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben rendezték meg először az Érmelléki Ízek vásárát, akkor a Partiumi Keresztény Egyetemen, az idén azonban már szabadtéren, méghozzá a váradi Magnólia parkban szervezik meg a vásárt, melyet ezúttal november 13-ra, Szent Márton napjára időzítettek. Tették ezt főként azért, mert a magyar gazdahagyományok szerint Márton napján szokták először megkóstolni az új, kiforrott bort, másrészt pedig Szent Márton alakjához szorosan kötődik a liba, így ezen a vásáron finom érmelléki borokkal és sok libahússal lehet majd találkozni, de persze számos egyéb termék is megtalálható lesz ezen vásáron, például sajtkészítmények, szörpök, növényi szaporítóanyagok, stb. tette hozzá Laskovics István. A termelői piac mellett háziállat bemutató is lesz, ezért várják a családokat is a rendezvényre, hiszen ez, mint Csomortányi István kifejtette, bízvást nagyon érdekelheti majd a gyerekeket is. A baromfiak mellett szürkemarhát is lehet majd látni, illetve pónilovaglásra is lehetőség nyílik majd a gyerekek számára. Hozzátette, hogy céljuk többek között a szürkemarhát, mely egykor őshonos volt az Érmelléken, újra meghonosítani azon a vidéken.

Még lehet jelentkezni

Laskovics István a maga során elmondta, hogy máris visszajelzett tizenhét őstermelő, akik biztosan jelen lesznek a vásáron, és ezen a héten további termelők jelentkezését várják. Az érdekeltek Laskovics Istvánnál jelentkezhetnek a 0756/530–912-es telefonszámon. Mivel ezzel a rendezvénnyel is az a céljuk a szervezőknek, hogy népszerűsítsék a helyi termékeket, illetve hogy megmutatkozási lehetőséget nyújtsanak az őstermelőknek és a kistermelőknek, ezért a termelők ingyen, helypénz kifizetése nélkül vehetnek részt a váráson, mely vasárnap tizenegy órától kezdődik és délután öt óráig tart majd. Az eseményen egy jótékonysági akció is lesz: a látogatók adományokat vihetnek – tartós élelmiszereket, játékokat – a Magnólia térre, ezeket az adományokat a szervezők Bihar megyei gyermekotthonokhoz fogják eljuttatni a karácsonyt megelőző időszakban.

Brand

Csomortányi István tudatta azt is, hogy folyamatban van az Érmelléki termék márkanév bejegyzése. Mint mondta, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy erőre kapjanak az érmelléki termékek, és amint lezárul a bejegyeztetési folyamat, azt szeretnék, ha minél több érmelléki őstermelő használná ezt a márkanevet. Kérdésünkre válaszolva Csomortányi elmondta, hogy készül a márkanév-használati szabályzat, amelyben mindössze földrajzi és minőségi kritériumokat írnak elő a márkanevet használni akaró termelőknek, tehát annak használata ingyenes lesz, de alapkövetelmény, hogy az illető termék származási helye az Érmellék legyen, illetve az, hogy minőségi termék legyen.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!