ERDON Helyi hírek

2016.10.26. 13:26

Váradon is megszólal a „csodazongora”

Bogányi Gergely világhírű Kossuth-díjas zongoraművész november 5-i, nagyváradi hangversenyével kapcsolatos tudnivalókkal szolgáltak a szerdai sajtótájékoztatón a szervezők.

Bogányi Gergely világhírű Kossuth-díjas zongoraművész november 5-i, nagyváradi hangversenyével kapcsolatos tudnivalókkal szolgáltak a szerdai sajtótájékoztatón a szervezők.

Romániai körútjának negyedik állomásaként érkezik szombattól egy hétre Nagyváradra a híres zongoraművész, hangzott el a sajtótájékoztatón, melyet Zatykó Gyula, a Szent László Egyesület képviselője, valamint Mihálka Melinda, a nagyváradi Partitipatio Alapítvány elnöke tartott.

Csak személyesen

A Szent László Egyesület és a Partitipatio Alapítvány által szervezett hangverseny az 56-os forradalomnak kíván emléket állítani, mondta Zatykó Gyula, s amint a későbbiek során elhangzott, a zongoraművész járt már Váradon, azonban a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát most először fogja itt megszólaltatni. A Nagyváradi Filharmónia Enescu-Bartók termében, november 5-én 18 órától zajló koncert ingyenes, viszont adományokat elfogadnak, annál is inkább, mivel egy országos jótékonysági akció keretében zajlik. Ennek során, a Kincses Kolozsvár Egyesület kezdeményezéséhez kapcsolódva a Magyarlapádi Szórványkollégiumot szeretnék támogatni, amely a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja.

A szervezők kihangsúlyozták: a helyfoglalás csak személyesen történhet, a 0259.220126 telefonszámon csupán érdeklődni lehet. Azokat, akik helyet szeretnének, a Kálvin utca 1. sz. alatti székházban várják jövő hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között. Egy személy maximum négy helyet foglalhat, s mindenki a még szabad helyek közül választhat – tehát értelemszerűen azoknak jutnak a jobb helyek, akik hamarabb jelentkeznek. Mindazok, akik öt lejen felül adományoznak, az 1956 eseményeinek emléket állító karszalagot kapnak, az adományokból összegyűlt pénzből pedig a szórványkollégiumot támogatják. Remélik, szép összeg gyűl majd össze, adományozni nem csak a helyfoglaláskor, hanem a koncert helyszínén is lehet majd.

Szimbolikus dátum

Zatykó Gyula elmondta: kizárólag helyjegyekkel lehet bejutni a hangversenyre, – várhatóan péntekig az összes jegy gazdára talál – s nem szeretné, ha szombaton bárkit is haza kellene küldeni. A filharmónia koncertterme 470 férőhelyes, s ennél több személyt nem áll módjukban beengedni.

A zongoraművész Kolozsvár, Székelyudvarhely és Csíkszereda után érkezik Nagyváradra, s a hangverseny időpontja is szimbolikus, ugyanis egy nappal korábban, azaz november 4-én vonultak be az oroszok Magyarországra, s ez nagyon sok áldozatot követelt, mondta el Zatykó Gyula.

A romániai körút mindegyik állomásán más-más művek hangzanak el, Nagyváradon Beethoven és Liszt műveket ad elő a zongoraművész, a két részes hangverseny mintegy másfél órás lesz.

Mihálka Melinda hozzátette, hogy a híres-neves zongora hét évig készült, s megalkotásakor Bogányi egy másfajta hangzás megvalósítására törekedett, nem az vezérelte, hogy a jeles zongoragyártókkal versenyezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!