ERDON Helyi hírek

2016.10.17. 17:08

Támogatják a munkaerő-mobilitását az új törvényben

Állami és uniós költségvetésből többet költenek Romániában a munkaerő-mobilitás ösztönzésére, tudatta többek között a megyei foglalkoztatási ügynökség vezetője, Békési Csaba. Új kitétel a törvényben az ingázás-támogatás. A módosított foglalkoztatási törvény a munkaadók számára is kedvezőbb előírásokat tartalmaz.

Állami és uniós költségvetésből többet költenek Romániában a munkaerő-mobilitás ösztönzésére, tudatta többek között a megyei foglalkoztatási ügynökség vezetője, Békési Csaba. Új kitétel a törvényben az ingázás-támogatás. A módosított foglalkoztatási törvény a munkaadók számára is kedvezőbb előírásokat tartalmaz.

A sajtó képviselőinek hétfőn tartott sajtótájékoztatón Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezetője elmondta, hogy a 76/2002 számú, foglalkoztatásügyi törvényt nemrégiben a 60. számú sürgősségi kormányrendelettel módosította a Dacian Cioloş vezette kabinet. A módosított törvényben teljesen új kitétel az, hogy ötszáz lejes egyszeri támogatást kapnak azok a korábban az AJOFM nyilvántartásában szereplő munkanélküliek, akiknek már olyan hosszú ideje nem volt munkájuk, hogy már nem járt nekik munkanélküli segély, és akiket három hónapnál nagyobb időszakra alkalmaznak.

Mobilitás

Szintén új kitétel a törvényben az ingázás-támogatás. Ennek értelmében azok a személyek, akik lakhelyüktől 15 kilométernél nagyobb távolságra található munkahelyen vállalnak munkát, egy éven át a lakóhelyük és a munkahely közötti távra kiszámolt napi 0,5 lej/km értékű juttatást kapnak, ez az összeg azonban nem haladhatja meg a napi 55 lejt. Konkrétan, ha a korábbi munkanélküli húsz kilométerre lakik a munkahelyétől, ez azt jelenti, hogy naponta negyven kilométert kell utazzon a munkahelyére és vissza, így neki naponta húsz lejes támogatás jár, amit egy éven át minden egyes munkanap ledolgozása után megkap. Részben újdonság az, hogy azok a személyek, akik lakóhelyüktől 50 kilométernél nagyobb távolságra vállalnak munkát, és emiatt el kell költözzenek, 12.500 lejes egyszeri költözési támogatást kapnak, amelyet két részletben kapnak meg: az első részletet az alkalmazáskor, a második részletet pedig az alkalmazástól számított egy év múlva. A költözési támogatás összege 15.500 lej, amennyiben az egész család elköltözik, vagy ha a munkavállaló a gondozásában lévő gyerekekkel együtt költözik el. Az utazási és költözési támogatást csak a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő településről származó személyek kaphatják meg. Bihar megyében huszonnégy ilyen település van, ezek a következők: Érábrány, Vedresábrány, Bályok, Feketebátor, Nagybárod, Bondoraszó, Kiskereki, Illye, Érkörtvélyes, Bihardiószeg, Drágcséka, Margitta, Várasfenes, Pusztahollód, Biharhosszúaszó, Köröskisjenő, Robogány, Székelyhíd, Érsemjén, Sólyom, Tenke, Miklóirtás, Élesd, Érmihályfalva. Újságírói kérdésre válaszolva Békési Csaba hozzátette, hogy az ezekről a településekről származó személyek akkor is megkapják az ingázási, vagy költözési juttatást, ha más megyében találnak munkát, illetve más megyébe költöznek munkavállalás céljából. A költözési juttatás jár azoknak a külföldről hazaköltöző román állampolgároknak is, akik ezt megelőzően legalább 36 hónapot dolgoztak az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában.

Munkaadó-támogatás

A módosított foglalkoztatási törvény a munkaadók számára is kedvezőbb előírásokat tartalmaz. Így például az a munkaadó, aki frissen végzett fiatalt vagy fogyatékos személyt alkalmaz meghatározatlan időszakra, az eddigi 500 lej helyett havi 900 lejes támogatást kap friss végzősök esetében egy éven át, fogyatékosok esetében pedig tizennyolc hónapon át. Egy éven át havi kilencszáz lejes támogatást kap az a munkaadó is, aki legalább tizennyolc hónapos időszakra alkalmaz negyven öt év feletti munkanélkülit, olyan személyt, aki hosszú ideje munkanélküli, így már nem jár neki a munkanélküli segély, illetve olyan 16–24 év közötti fiatalt, aki nem jár iskolába és munkahelye sincs. Ugyancsak kilencszáz lejes támogatást kap az a munkaadó, aki olyan személyt alkalmaz, akinek maximum öt éve van még a nyugdíjazásig – ez lehet előnyugdíj, vagy korhatáros nyugdíj. A munkáltató ilyen alkalmazott esetében a nyugdíjazás kérvényezéséig kapja a a kilencszáz lejes havi támogatást. Békési Csaba hangsúlyozta, hogy a 900 lejes támogatások esetében 500 lejt az állami költségvetésből, a fennmaradó 400 lejt pedig uniós forrásból fizetik majd az alkalmazottaknak, illetve a munkaadóknak. Békési hangsúlyozta, hogy mindezeket a juttatásokat csak az AJOFM-nél nyilvántartásba vett munkanélküliek munkavállalása nyomán kaphatják meg a munkavállalók vagy a munkaadók.

Kérvényezni kell

A munkavállalóknak nem járnak automatikusan a juttatások, hanem kérvényezniük kell ezeket. Az igazgató elmondta azt is, hogy amennyiben novemberben elfogadják a módosított törvény alkalmazási módszertanát, akkor már idén decembertől alkalmazni lehet a módosított törvényt.

Állásbörze lesz

Október 20-án országszerte állásbörzét szervez az Országos Foglalkoztatási Ügynökség, az intézmény megyei kirendeltségeinek a szervezésében. Az állásbörze Bihar megyében a nagyváradi Oradea Trade Centerben lesz (a Lotus bevásárlóközpont mellett) 9–16 órák közötti időintervallumban. Békési Csaba elmondta, hogy máris több mint hetven munkaadó több mint ezerháromszáz szabad munkahelyet kínál fel ezen a börzén, amelyet ugyan frissen végzett fiataloknak hirdetnek meg, de minden érdeklődőt várnak. A nagyváradi állásbörzén újdonság lesz, hogy délután két órától Anamaria Mesaroş humánerőforrás menedzser tart majd előadást arról, hogy mire kell odafigyelniük a munkát keresőknek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!