ERDON Helyi hírek

2016.10.04. 16:54

Szilágyi Zsolt: „az RMDSZ cserbenhagyta a kvótanépszavazást”

Bár Erdélyben a legnagyobb mozgósító erővel az RMDSZ rendelkezik, mégsem vették ki részüket az erdélyi magyar állampolgárok mobilizálásából, sőt, különböző fórumokon egyszerre több véleményt is hangoztattak a népszavazással kapcsolatban, állítja a Néppárt elnöke.

Bár Erdélyben a legnagyobb mozgósító erővel az RMDSZ rendelkezik, mégsem vették ki részüket az erdélyi magyar állampolgárok mobilizálásából, sőt, különböző fórumokon egyszerre több véleményt is hangoztattak a népszavazással kapcsolatban, állítja a Néppárt elnöke.

– Örülünk annak, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt demokrácia-hálózatán keresztül az erdélyi magyarok is részesei lehettek a kvótanépszavazásnak, amely sikert jelent még akkor is, ha többen el akarják vitatni a 98 százalékos többségnek a jelentőségét – fogalmazta meg Nagyváradon tartott keddi sajtótájékoztatóján az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Szilágyi Zsolt szerint a referendum olyan folyamatokat fog elindítani az Európai Unióban, amely még jobban felértékeli a közép-kelet-európai térséget. „Az utóbbi pár évben a visegrádi országok példás együttállásával egyre inkább kezd kialakulni és elfogadottá válni, hogy nem lehet dönteni a klasszikus francia–német tengelyen, a kelet-közép-európai térség országainak együttes véleményét is figyelembe kell venni” – vélekedett Szilágyi Zsolt, aki szerint nem utolsósorban a román–magyar viszonyban is pozitív változást hozhat a menekültkérdéshez való viszonyulás.

Bírálatok

Szilágyi Zsolt hangsúlyozta: sajnálatosnak tartja, hogy az Erdélyben a legnagyobb mozgósító erővel bíró párt, az RMDSZ egy időben több véleményt is megfogalmazott a kvótareferendummal kapcsolatosan. „Ez zavart és közönyt okozott az emberekben” – vélekedett a Néppárt elnöke, közölve azt is: az elmúlt héten felhívták a figyelmet arra, hogy a Kétfarkú Kutya Pártnak a népszavazást kigúnyoló plakátjai tulajdonképpen az RMDSZ segédletével jutottak Erdélybe, és kerültek több helyen közszemlére. – A referendummal kapcsolatosan egyértelműen azt kértük az emberektől, hogy regisztráljanak, és vegyenek részt, szavazzanak nemmel. Számunkra ez egy nemzeti ügy volt, és így is viszonyultunk hozzá, azonban sokatmondó, hogy akkor, amikor a saját bőrükre megy a játék, az RMDSZ politikusai fegyelmezetten tudnak kommunikálni, egy irányba mennek, mozgósítanak, az általuk ellenőrzött médiát is ugyanerre a vágányra állítják rá – most azonban az RMDSZ vezérkara összevissza nyilatkozott. Ki azt mondta, hogy el kell menni, ki azt, hogy nem érdemes, ki azt, hogy nevetséges. Tulajdonképpen az RMDSZ cserbenhagyta a kvótanépszavazást, és cserbenhagyta az erdélyi magyarokat – összegzett Szilágyi Zsolt.

Adatok

Bár konkrét eredmények még nincsenek a határon túlról érkezett érvényes szavazatokat illetően (a Nemzeti Választási Iroda csütörtökre ígérte ezek közzétételét), a Néppárt képviselői saját részadataikról be tudtak számolni a tegnapi tájékoztatón. „A Néppárt és az EMNT közös irodahálózata rendkívül jól teljesített, hiszen – az előzetes becslések szerint – csaknem 100 településről közel 40 ezer szavazatot gyűjthettek be munkatársaink. Ez is azt bizonyítja, hogy az általunk működtetett rendszer kiválóan működik” – tájékoztatott Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke. Csomortányi István, a párt Bihar megyei elnöke a megyénkre vonatkozó adatokat ismertette: közel 40 kiszállást bonyolítottak le és további 20 településen állandó ügyfélszolgálattal segítették a szavazókat. Ennek eredményeként 4200 voksot gyűjtöttek be, s a partiumi és közép-erdélyi megyékben leadott szavazatokkal összesen közel 11.500 levélszavazatot juttattak el a kolozsvári külképviselethez. Nagyváradon érkezett be a legtöbb szavazat, de nagyon jól teljesített az Érmellék is, Érmihályfalván például 700 érvényes levélszavazatot sikerült begyűjteni. Csomortányi István külön kiemelte a történelmi magyar egyházak által nyújtott segítséget, hiszen nagyon sok helyen gyülekezeti termekben, parókiákon tudták a levélszavazatok begyűjtésével kapcsolatos munkát elvégezni.

Adjanak számot!

Csomortányi István azt is kiemelte: a munka nem volt mindenki számára egyformán fontos. „Mint ahogy azt már megszokhattuk nemzeti ügyekben, a Bihar megyei RMDSZ megint a magyarországi balliberális erők szekerét tolta”. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak Váradon, és Erdély több városában is feltűnt, a kvótareferendumot kigúnyoló plakátjaival kapcsolatosan Csomortányi kifejtette: „itt egészen jól behatárolható körnek a munkájáról lehet szó. Erdélyben két olyan szervezet van, amelynek akkora hálózata van, hogy egy ilyen szintű akciót országosan végig tudjon hajtani: az egyik az Erdélyi Magyar Néppárt, a másik az RMDSZ. Mivel az Erdélyi Magyar Néppárt nem volt, ezért kizárásos módon ki lehet találni, hogy kinek a keze lehet abban, hogy az ország teljes területén kikerültek ezek a gúnyplakátok. Ezúton is kérjük az érintetteket, hogy adjanak számot az érintettségüket illetően, és ne rejtegessék a magyarországi balliberális kapcsolataikat, hanem valljanak színt, hogy mi közük van ehhez az akcióhoz.”

Problémák és javaslatok

Mivel elég sok érvénytelen szavazat keletkezett az azonosító nyilatkozat hibás kitöltésekor, valamint a szavazólapot is tartalmazó levélcsomag kézbesítésével is voltak gondok, a néppárti politikusok néhány javaslatot tettek a Magyar Választási Irodának. Szorgalmazták az azonosító nyilatkozat egyszerűsítését, valamint – a Román Posta „kritikán aluli teljesítménye miatt” – felhívták a magyarországi hivatal figyelmét arra, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, milyen más módszerrel lehetne hatékonyabban kézbesíteni a levélcsomagot. „Az adminisztrációnak az a dolga, hogy megkönnyítse a szavazás menetét, és nem az, hogy valamiféle gátat képezzen” – fogalmazta meg Szilágyi Zsolt, aki a sajtótájékoztatón jelentette be azt is: a Néppárt választmánya pénteken Kolozsváron dönt a közelgő parlamenti választásokon való indulásról.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!