ERDON Helyi hírek

2016.10.11. 13:40

Rektorok találkoztak

A napokban, Marosvásárhelyen zajlott a Rektorok Országos Tanácsának (CNR) ülése, melyen Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora is részt vett.

A napokban, Marosvásárhelyen zajlott a Rektorok Országos Tanácsának (CNR) ülése, melyen Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora is részt vett.A találkozót a marosvásárhelyi orvosi egyetem, a Petru Maior egyetem, valamint a marosvásárhelyi művészeti egyetem szervezte. Hetven hazai felsőoktatási intézmény rektora vett részt, s a meghívottak között szerepelt Mircea Dumitru tanügyi miniszter is. A találkozón egy tizenkét pontos határozat is született arra vonatkozóan, hogy mi a álláspontjuk a felsőoktatási tanintézetek versenyképesebbé tételéről.

Ezek többek között a tanügyre szánt összeg növelésére vonatkoznak, úgy, hogy 2020-ig a Nemzeti Össztermék hat százaléka jusson erre a szektorra. Egyúttal a kutatásra szánt összegnek pedig 2020-ig el kellene érnie a Nemzeti Össztermék 1 százalékát, ez azt jelenti, hogy előbbi évente 13, utóbbi pedig 35 százalékkal kellene nőjön. Az államilag támogatott egyetemi helyek elosztási módjának megváltoztatását, a felsőoktatási tanintézetek rangsorolását, a felsőoktatási oktatói titulusok megítélésének elemzését, a tanügyi előléptetések módjának újragondolását is indítványozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!