ERDON Helyi hírek

2016.10.16. 13:48

Fél évszázad a közönség szolgálatában

Pénteken este a nagyváradi Szigligeti Színház nagyszínházi bemutatója után köszöntötték Dobos Imre színművészt, aki ötven éves színészi jubileumát ünnepli.

Pénteken este a nagyváradi Szigligeti Színház nagyszínházi bemutatója után köszöntötték Dobos Imre színművészt, aki ötven éves színészi jubileumát ünnepli.

Ünnepi pillanatok tanúja lehetett a váradi közönség pénteken este a Szigligeti Színház Az én kis hűtőkamrám című előadásának premier után, ekkor köszöntötték ugyanis az ötven éves színészi jubileumát ünneplő Dobos Imrét. Novák Eszter, a Szigligeti Színház művészeti vezetője bevallotta, hogy amikor néhány éve megkeresték őt azzal a kéréssel, hogy jöjjön Nagyváradra, akkor az első előadás amit a váradi társulattól látott, a Világcirkusz című produkció volt. „És akkor láttam egy csodálatos embert a színpadon, és azt gondoltam, hogy nagyon boldog lehet az a társulat, ahol ilyen iránytű, ilyen morális mérce van, mint Dobos Imre” – fogalmazott. Ezt követően színpadra szólította B. Piroska Klára színművésznőt és Török Zoltánt, a sepsiszentgyörgyi színház aligazgatóját, valamint Hajdu Gézát, a Szigligeti Színház színművészét, hogy méltassák Dobos Imre munkásságát.

Perzselő dobogó

B. Piroska Klára annak a sepsiszentgyörgyi színháznak laudációját olvasta fel, amelynek Dobos Imre huszonkét évig volt a tagja. E méltatás során többek között elhangzott: „Minden színház sorsának történetét komédiások írják az ő sorsaikkal. Titkokkal teli sorsok sokaságával. És mégis, a földkerekség egyik legkiszolgáltatottabb embere a színész, akinek alkotása a teremtés pillanatában szétpukkan, és örökre eltűnik az időben. De akit a teremtő komédiás szolgálatra hívott, újra és újra elindul e sorsteremtő játékra e perzselő dobogón. Az ünnepelt is ezt tette. Hosszú éveken keresztül írta a sepsiszentgyörgyi társulat küzdelmes, szép sorsának történetét az ő küzdelmes, szép komédiás sorsával, embert próbáló állandó szolgálatban. Művészi és emberi kihívásokkal naponta szembenézett. Minden kimondott szóért megküzdve, minden tettéért felelősséget vállalva, gazdag poggyásszal és tiszta lelkiismerettel szerződött át hozzátok, tisztelt közösség, és a közösségetek által megbecsült és szeretett nagyváradi pályatársaink, akiknek ezúton köszönjük, hogy értékeihez méltón becsülik az embert, a művészt, a vérbeli komédiást, Dobos Imrét”.

Ötven év

Az ünnepelt nagyváradi pályatársa, azt emelte ki méltatásában, hogy Dobos Imrét két színház ünnepli most, a sepsiszentgyörgyi, ahol huszonkét évet töltött el, és a nagyváradi, ahol huszonnyolc éve szolgálja közönségét. „Dobos Imre ezalatt az ötven év alatt jól tudta kapkodni a lábát a perzselő deszkákon, soha nem égette meg magát a siker mámorában, soha nem lett öntelt, nagyképű, nagyhangú. Mindig szerényen, odaadóan szolgálta szeretett közönségét mind Szentgyörgyön, mind Váradon (…) Ötven év alázat a pályán, ötven év szolgálat, színpad és pályatárs-szeretet, a közönség messzemenő tisztelete, szeretete és megbecsülése, ezek az emberi tulajdonságok jellemzik Imre ötven évét” – mondta Hajdu Géza, aki a továbbiakban kiemelte, hogy Dobos Imre csak Nagyváradon közel százötven szerepet játszott el. Mint fogalmazott, „ezek mindegyike legyen az főszerep, mellékszerep vagy epizódszerep, remekmű, mert egyforma komolysággal, odaadással, szeretettel készültek, szeretettel a színpad, a kollégák és a közönség irányába. Nem véletlen, hogy a rendezők nagyon szeretnek vele dolgozni, és a közönség is nagyon hamar a szívébe zárta, pedig Váradon a messziről jött embert elég gyanakodva fogadják, amíg nem bizonyított, de aztán elhalmozzák szeretetükkel. Így járt Dobos Imre is, aki ma a közönség egyik kedvence, megérdemelten. Ő most példakép a fiatal kollégák számára, és ami mindnyájunknak öröm és elégtétel, hogy mindezt nem múlt időben mondjuk róla, mert ma, ötven év után is az egyik legaktívabb kolléga. (…) Hajdan ilyenkor babérkoszorút helyeztek a színész fejére, mi a szeretetünket, a megbecsülésünket helyezzük a lábai elé” – zárta laudációját Hajdu Géza. A laudációk után Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere pályafutásának ötvenedik évfordulója alkalmából a színház Szigligeti Gyűrűjét nyújtotta át Dobos Imrének, aki meghatottan mondott köszönetet a pályatársaknak. A köszöntés végén a közönség vastapsa által kísérve ereszkedett le a függöny a színpadra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!