ERDON Helyi hírek

2016.10.26. 16:40

Erdőkben bujkáló feketemunkások

A megyében 19.693 munkaadót tartanak számon, 184.807 egyéni munkaszerződést, amelyekből 12.302 meghatározott időtartamra szól. Többek között ez derült ki a Prefektúrai Kollégium ülésén.

A megyében 19.693 munkaadót tartanak számon, 184.807 egyéni munkaszerződést, amelyekből 12.302 meghatározott időtartamra szól. Többek között ez derült ki a Prefektúrai Kollégium ülésén.

Volt, ahol az erdőbe menekültek előlük a feketemunkások, és csak egy személy maradt a helyszínen, aki azt állította, senki más nem is volt ott – többek között erről számolt be a megyei Munkaügyi Felügyelőség (ITM) képviselője szerdán, hozzátéve, hogy több száz ellenőrzést végeznek évente. Az adatokat az úgynevezett Prefektúrai Kollégium szerdai ülésén ismertették. Ez a megyefőnökség és a felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek, valamint a megyebeli polgármestereknek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethetőek konkrét gondok. A testület ezúttal három témakörben hallgatott meg beszámolókat, az egyik volt az ITM-é. A hivatal reprezentánsa fotókat is bemutatott arról a példának szánt helyszínről, ahol egy emeletes ház épül, és ahol a fényképeken is láthatóan egyetlen ember maradt, hogy bevárja a munkaügyi ellenőröket. A többiek a vizsgálódásra érkezők szeme láttára futottak szét az erdőbe, a hátramaradt társuk pedig azt próbálta meg elhitetni, hogy csak egyedül ő van ott. A prezentációkor a prefektus megkérdezte, miért nem állják körbe az ellenőrök ilyenkor az adott területet, vagy ha nem tudják, miért nem kérik a rendőrség segítségét. A válasz szerint az adott esetben érintetteket így is elfogták később, és van, hogy kérnek is segítséget, de nem minden esetben.

Ellenőrzések

Az ITM amúgy körülbelül 500 ellenőrzést végez minden félévben. Mégis most is több tíz olyan cég van, amelyet egy évben többször is feketemunkások foglalkoztatásán érnek. A megyében 19.693 munkaadót tartanak számon, 184.807 egyéni munkaszerződést, amelyekből 12.302 meghatározott időtartamra szól. A hivatal szerint a fő gond jelenleg, hogy hiába van 9,5 nyilvántartott romániai munkavállaló, mivel 4 millió külföldön dolgozik, további 1,5 millió pedig itthon, de külföldi cégeknek. Bihar megye egyébként benne van az első ötben, ami a foglalkoztatottságot illeti, például Bukarest, Kolozs és Konstanca előz meg minket.

Fák és magok

Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén téma volt még a váradi Erdészeti Hivatal beszámolója. Ebből például kiderült, hogy továbbra is az illegális fakitermelés a legnagyobb gond a megyében is ezen ágazatban. Idén eddig 13.000 köbméter faanyagot koboztak el az ellenőrzéseik során, és fokozzák a közúti ellenőrzéseket, a legtöbbször ugyanis ott kapják el az illegális szállítmányokat. A megyében különben 69 vadászterületnek minősített térség is van, ez is az ő felügyeletük alá is tartozik. Amúgy pár napja a képviselőház elfogadta azt a törvényt, amellyel megteremtik az Erdészeti Őrséget (Garda Forestiera). A hivatalhoz 617 személy fog tartozni. A központ mellett lesz 9 regionális is, ezen városokban: Brassó, Bukarest, Kolozsvár, Focșani, Nagyvárad, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Suceava, Temesvár. Komolyabb esetekben az őrség értesíti a rendőrséget, más esetekben maga róhat ki büntetést.

Meghallgatták még a Vetőmag és Örökítőanyag Minőség-felügyeleti Felügyelőségének szakjelentését – ám ez általánosságokból állt, és ezzel le is zárta a tanácskozást a prefektus.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!