ERDON Helyi hírek

2016.10.26. 12:00

Decentralizációért kampányol az RMDSZ

Helyi üzenettel Váradon láthatóak, de Kolozsváron a helyi rendőrség levetette a román Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől, Adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost! feliratú plakátokat.

Helyi üzenettel Váradon láthatóak, de Kolozsváron a helyi rendőrség levetette a román Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől, Adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost! feliratú plakátokat.

Később a magyar nyelvű óriásfeliratok is eltűntek a kincses városban. Kovács Péter, az RMDSZ országos ügyvezető elnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Kolozsvári Rádiónak: “Az igazság az, hogy mi provokálni is akartunk, párbeszédet akartunk provokálni, nem cirkuszt. Részben ez sikerült, hiszen most lehetőségünk volt a román médiába is bemenni, ahova nagyon sokszor minket nem hívnak, hogy fenntarthassuk a véleményünket. Huszonhat éve azon dolgozunk, hogy decentralizáció legyen Romániában, huszonhat éve dolgozunk Bukarest gyengítésén. Ezt senki nem várhatja el, hogy feladjuk.”

Szólásszabadság

- Az alkotmány által garantált szólásszabadság durva megsértésének tartjuk azt, hogy Kolozsváron a helyi rendőrség levetette az RMDSZ plakátjait- mondta szerdán az Erdély Online-nak Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke. Úgy fogalmazott: a román alaptörvény 30. cikkelye világosan és tisztán kimondja, hogy a szólásszabadság Romániában sérthetetlen, és semmiféle ez elleni cenzúra el nem fogadható. Ez 89-nek az egyik legnagyobb vívmánya volt, úgyhogy azt kérjük az állami hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben. Ami pedig magát az üzenetet és a plakátot illeti, az, hogy itt három-négy nap alatt olyan vad és durva megszólalások történtek, melyek szerint szeparatizmusra uszítanának ezek a plakátok, ezzel kapcsolatosan csak annyit tudok mondani, hogy ami Bihar megye esetét érinti, de Kolozs vagy akár más megyékre is vonatkozhat: a plakátok egy bukaresti központosítás elleni kampánynak a részei. Csak Bihar megye vonatkozásában például emlékezetes, hogy egy adóhivatali döntéssel a közepes vállalkozásokat, amelyek az adóügyeiket addig Váradon intézhették, Kolozsvárra irányították, tehát a bihari közepes vállalkozások által megtermelt pénzt ma már nem Nagyváradon adminisztrálják, hanem egy felfelé központosító határozattal máshol. A nagyvállalkozásokat pedig már évek óta a fővárosban adminisztrálják. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy amit a bihari emberek megtermelnek, abból több kell visszajusson Bihar megyébe. Ez a kampány, illetve szlogen tehát erről szól, egy komoly decentralizációról, ami adóügyi decentralizációt is jelent. Egyszerű az üzenete: egy megyében megtermelt javaknak a legnagyobb része maradjon a keletkezési helyén, és ezekről ne Bukarest döntsön- közölte a honatya.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!