ERDON Helyi hírek

2016.10.19. 17:03

Amatőr módon kidolgozott fejlesztési stratégia

Az RMDSZ nem támogatja azt a törvénytervezetet, melyet a kormány elfogadott, benyújtott a parlamentnek és Románia területi fejlesztési stratégiájára vonatkozik - közölte Cseke Attila.

Az RMDSZ nem támogatja azt a törvénytervezetet, melyet a kormány elfogadott, benyújtott a parlamentnek és Románia területi fejlesztési stratégiájára vonatkozik - közölte Cseke Attila.

Több érvet is felsorakoztatott szerdai sajtótájékoztatóján Cseke Attila képviselő amellett, hogy az RMDSZ miért nem támogatja Romániának a területi fejlesztési stratégiájára vonatkozó törvénytervezetet. Felidézte, hogy az ennek a kiindulópontját képező projekt ellen az RMDSZ Bihar megyei szervezete már kifejezte a tiltakozását (sérülnének ugyanis a megye és Várad érdekei), és az átiratot, melyhez a PSD és az ALDE is csatlakozott, továbbították Dacian Cioloş kormányfőnek, valamint Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettesnek. Olyankor nincs helye pártközi vitáknak, amikor a megye érdekeiről van szó, hanem inkább összefogásra van szükség- nyomatékosította.

Arra hívta fel a figyelmet: a több mint 300 oldalas dokumentumot úgy állították össze, hogy többnyire összeollóztak újságcikkeket, az évek folyamán készített tanulmányokat, és ennek az lett az eredménye, hogy sok esetben egyes kitételek ellentmondanak a másiknak, vagy semmi közük a valósághoz. Ennek ellenére a megjelenített tervek, javasolt akciók kötelező érvényűek lesznek úgy a jogi, mint pedig a természetes személyekre nézve, és meghatározzák majd az ország fejlődését a 2035-ös időhorizontig ráadásul úgy, hogy Romániát inkább az ázsiai és közel-keleti piacok felé orientálnák ahelyett, hogy Nyugat-Európa irányába lenne a hangsúlyozottabb nyitás.

Kitűnik például, hogy a készíttetők már eleve készpénznek veszik, hogy a most létező nyolc fejlesztési régióból lesz nyolc közigazgatási régió. Ez szintén hátrányosan érintené Bihart, illetve Váradot, az RMDSZ ezért javasol már évek tizenhatos felosztást.

Nevetséges

Amúgy az irományban sok helyen dicsérik Váradot, illetve Bihar megyét- közepesen magas fejlettségi szintet ért el, pezseg az üzleti élet, potenciál rejlik a határközeliségben, ipari cégek koncentrálódnak a térségben stb.-, de amikor a fejlesztésekről, állami támogatásról van szó, az illetékesek valahogy megfeledkeznek rólunk. Az észak-erdélyi autópálya bihari szakaszáról egy szó se esik, és Várad nem szerepel például intermodális szállítási központként. Felháborító továbbá az is, hogy a megyeszékhelyt harmadrangú municípiumi kategóriába degradálják, és ez hátrányt jelent a pontozásnál, amikor projektek finanszírozásának a megpályázása van terítéken.

Az amatőr módon kidolgozott stratégia egyes részei pedig annyira nincsenek köszönőviszonyban a realitással, hogy szinte nevetségesek, ha nem a mi jövőnk lenne a tét. Például az olvasható, hogy a Belényesi-medence a közúti infrastruktúra szempontjából fejlett és jól megközelíthető- holott már szinte legendásan rossz az ottani utak állapota-, illetve a margittai kórházat renoválni kell, pedig teljesen fel lett újítva.

Sajnos azonban a dokumentum már a Képviselőház közigazgatási szakbizottságának az asztalán hever, így akkor se kerül ki a parlament vérkeringéséből, ha kormányváltás lesz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!