ERDON Helyi hírek

2016.09.19. 16:49

Világhírű pánsípművész lépett fel

Telt házas hangverseny volt vasárnap este a várad-szőllősi római katolikus plébániatemplomban: Steve Taylor-Szabó pánsípművész sokszínű előadással kápráztatta el a közönséget.

Telt házas hangverseny volt vasárnap este a várad-szőllősi római katolikus plébániatemplomban: Steve Taylor-Szabó pánsípművész sokszínű előadással kápráztatta el a közönséget.

A Budapesten született, Svédországban élő pánsípművészt Pálos István kanonok, várad-szőllősi plébános mutatta be az egybegyűlteknek – mint mondta, a világ tíz legjobb pánsípművészei között tartják számon, mindenütt nagy sikert arat, személyes érzelmeit közvetíti a hangszer segítségével.

Művek

A pánsípművész több műfajt felölelő előadása következett, mely – mint elmagyarázta – „fél play-back”, ugyanis a stuttgarti szimfonikus zenekar előadása felvételről ment, ő viszont élőben játszott. „Ezt már csak én ronthatom el” – jegyezte meg a közönség derültségére. Mint megtudtuk, a romániai Simion Stanciu volt a tanára Svájcban, és két hangszerrel játszik, melyek egyike egy oktávval feljebb szól mint a másik.

Purcell Trumpet voluntary című műve csendült fel először, később Smetana Hazám című szimfonikus ciklusának Moldva-tétele, majd Ennio Morricone Volt egyszer egy vandnyugat című filmzenéje. Elhangzott még többek között Schubert Ave Maria című műve, majd a művész elmesélte, hogyan találkozott Demis Roussos görög énekessel, akinek, mint megtudtuk, két évig a szólistája volt. S ha már róla esett szó, nem maradhatott ki a Good bye my love, good bye című szám, majd meglepetésként a pánsípművész el is énekelte az Ave Maria című számot.

Később elhangzott Raff Cavatina című szerzeménye, majd Pat Boone Love letters in the sand című dala. Puccini, Dvorak, Lehár Ferenc, Bach művek következtek, később A magányos pásztor című mű csendült fel, mely James Last és Gheorghe Zamfir előadásában vált igazán ismertté. Népdalok is elhangzottak a hangverseny során: egy doina, melyet virtuóz módon adott elő a művész, ezúttal zenekar nélkül, egy magyar népzene, és egy perui dal, később Vangelis filmzenéje, majd a Pacsirta című pánsípra írt dal. A közönség ritmikus tapssal jutalmazta az előadóművészt, akinek a lemezeit meg is vásárolhatták a helyszínen.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!