ERDON Helyi hírek

2016.09.28. 12:42

Világhírű operaénekes a fesztiválon

Először szervezik meg Váradon a Francisc Hubic Klasszikus Ének Fesztivált, melynek világhírű vendége is lesz: Molnár Levente operaénekes.

Először szervezik meg Váradon a Francisc Hubic Klasszikus Ének Fesztivált, melynek világhírű vendége is lesz: Molnár Levente operaénekes.

A gyergyóremetei születésű, mindössze 33 éves bariton az elmúlt években Berlinben, Bécsben, Bordeaux-ban, Münchenben, Londonban, Tokióban és Madridban is fellépett, dolgozott például Juan Diego Florezzel és Rost Andreával, valamint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta és Kent Nagano világhírű karmesterekkel. Fellépett többek között a New York-i Metropolitan Operában és a londoni Covent Garden közönsége előtt – október 4-én, kedden pedig a nagyváradi publikum előtt fog szerepelni. Ekkor szervezik meg ugyanis az I. Francisc Hubic Klasszikus Ének Fesztivált a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében, mellyel a fő cél az, hogy népszerűsítsék ennek a zenei szakiránynak az oktatását a művészeti iskolákban, tudtuk meg Marian Boboiától, a váradi Francisc Hubic Művészeti Iskola vezetőjétől a keddi sajtótájékoztatón.

Diákok bemutatkozása

A 18 órakor kezdődő rendezvényen Nagyvárad, Nagybánya, Marosvásárhely, Resicabánya és Kolozsvár művészeti iskoláinak képviseletében 2–2 diák mutatkozik majd be a zsűri előtt, melynek elnöke Felicia Filip szopránénekesnő lesz. Ezt követően lép a közönség elé pár énekszámmal Molnár Levente, aki telített naptára ellenére is vállalta a váradi szereplést – ebben pedig bizonyára nagy szerepe volt annak is, hogy az itteni zeneművészeti egyetemen végezte tanulmányait, mégpedig Marian Boboia irányításával. „A gimnázium után, ahol Mihály Melinda tanárnő nagy szívével szerettette meg velem a komolyzenét, Nagyváradon egy nagyon képzett és egy igazán belevaló énektanár folytatta képzésemet, Marian Boboia, akinek munkája olyan eredményes volt, hogy a Magyar Állami Operaház az első meghallgatás után tárt karokkal fogadott. Ez időtől, azt mondják, operaénekes lettem…” – fogalmazza meg Molnár Levente a honlapján fellelhető önéletrajzában.

A hagyományteremtő szándékkal megszervezett I. Francisc Hubic Klasszikus Ének Fesztivál tehát október 4-én, kedden 18 órakor kezdődik a filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében, a belépés ingyenes.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!