ERDON Helyi hírek

2016.09.13. 17:33

Vezetékcsere a veszteségek csökkentésére

Jelentősen lehet csökkenteni a hálózati veszteségeket azáltal, hogy felújítják a fűtési fővezetékeket a megyeszékhelyen, fejtette ki Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, aki a hálózatfelújítási program második szakaszát ismertette a keddi, terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón.

Jelentősen lehet csökkenteni a hálózati veszteségeket azáltal, hogy felújítják a fűtési fővezetékeket a megyeszékhelyen, fejtette ki Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, aki a hálózatfelújítási program második szakaszát ismertette a keddi, terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón.

A nagyváradi önkormányzat prioritásként kezeli a város fűtési rendszerének felújítását. Ennek oka többek között az, fejtette ki keddi, terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóján Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, hogy most, miután már felújítottak 17,5 kilométernyi fővezetéket, a téli időszakban még így is mintegy 170-180 köbméter víz vész el óránként, ami egy év alatt körülbelül 3-3,5 millió eurós veszteséget jelent a városnak. Ezeknek a veszteségeknek a csökkentésével környezetbarátabb módon üzemelhet a hőerőmű, hiszen amennyivel csökken a veszteség, annyival kevesebb üzemanyagot kell majd felhasználni, és nem utolsósorban a felújított fűtési rendszer karbantartási költségei is sokkal kevesebbek, magyarázta Mălan.

Mindenhol lesz fűtés

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Nagyváradon összesen 86 kilométernyi fűtési fővezeték van, a fűtésrendszer modernizálásának első szakaszában építették meg az új, gázturbinás hőerőművet, és újítottak fel 17,5 kilométernyi fővezetéket, míg a mostani szakaszban 22,2 kilométernyi fővezetéket cserélnek ki. A mostani, 33,5 millió euró összértékű beruházás is uniós támogatásból valósul meg, a költségek 98 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, és mindössze két százalék a város önrésze. A kivitelezők az Energomontaj, az Elsaco, az Isoplus és az Ispe cégek. A kivitelezési időszak tíz hónap. Mircea Mălan közölte, hogy tanultak a tavalyi év tapasztalatából, amikor az uniós projektet be kellett időben fejezni azért, hogy a város ne essen el a jelentős anyagi támogatástól, ezért téli időszakban is dolgoztatták a kivitelezőket, aminek az lett a következménye, hogy a város nagy részében nem volt fűtés és meleg víz. Egy hasonló helyzetet elkerülendő a most megkezdett munkálatokat október 15-ig befejezik, és a további munkálatokat már csak jövő tavasszal kezdik el, azért, hogy a téli szezonban minden váradi fogyasztó számára biztosítva legyen a fűtés és a meleg víz.

Helyszínek

Az alpolgármester elmondta, hogy jelenleg több helyszínen folyik a fővezeték-cserélési munka: a hőerőmű telephelyén cserélnek ki egy fővezetéket, a Körös (Vladimirescu) utcán a Sulyok István utca kereszteződéséig október 1-ig, ezt követően pedig a Huszár (Rosiorilor) utcáig terjedő szakaszon október 15-ig fejezik be teljesen a munkálatot. Hozzátette, hogy dolgoznak a Buzaului, a Zárda (Miai Viteazul), a Vámház (Sucevei), a Noica utcákon, valamint a Szaniszló (Eminescu) utcán, ez utóbbi helyszínen Mălan elmondása szerint október 1-ig teljesen befejeződnek a munkálatok. Hamarosan elkezdődik a munka Velencén az Eforiei és az Andritoiu utcákon. Az alpolgármester hozzátette, hogy az Eforiei utcán október 15. után is dolgozni fognak, ugyanis az új fővezetéket új nyomvonalon helyezik le, tehát az a munkálat nem fogja zavarni a fűtés- és melegvíz szolgáltatást a környéken. Hozzátette: az iskolakezdésre való tekintettel elrendelték azt, hogy mind a Körös utcán, mind pedig a Szaniszló utcán nyissanak meg egy sávot az autóforgalom előtt.

Kérdésünkre válaszolva Mircea Mălan elmondta, hogy jövő tavasszal kezdődnek meg a vezetékcserélési munkálatok többek között a Horea utcán, az akvapark, valamint a Zárda, a Zöldfa (Alecsandri) és a Kapucinus (Mosoiu) utcák környékén. Folytatódnak majd a munkálatok a Shakespeare utcán, valamint a Sztaroveszky (Magheru) és a Csengery (Delavrancea) utcák magasságában, ez utóbbi helyszínen összekötik majd a fővezetéket a Ritoók Zsigmond (Enescu) utcai vezetékkel, majd onnan haladnak a Körös áruház irányába.

Másik program

Mindezek mellett egy másik finanszírozási program keretében felújítanak 1,5 kilométernyi fűtéscsövet, ami lényegében az 1. és az 5. számú fővezetéket összekötő vezeték lesz, és ugyanennek a programnak a keretében felújítanak huszonhét hőközpontot, illetve kiépítik az elektronikus fogyasztásmérő rendszert. Aláhúzta azt is, hogy mindegyik fűtésrendszer-felújítási munkálat során az új vezetékeket olyan érzékelő rendszerrel látják el, amely lehetővé teszi azt, hogy pontosan lehessen tudni, hol történt meghibásodás, aminek köszönhetően nem kell majd több tíz méteren feltörni az útburkolatot, hogy megtalálják a meghibásodás pontos helyét

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!