ERDON Helyi hírek

2016.09.19. 11:38

Örömzenélés a zsinagógában

Vasárnap délután a kóser-gospel zene kitalálója, Joshua Nelson adott koncertet a neológ zsinagógában, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány szervezésében.

Vasárnap délután a kóser-gospel zene kitalálója, Joshua Nelson adott koncertet a neológ zsinagógában, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány szervezésében.

Zsúfolásig megtelt vasárnap délután érdeklődőkkel a váradi Kossuth utcai neológ zsinagóga, és akik ott voltak, nem csalódtak: a kóser-gosper zene kitalálója, a Barack Obamának is koncertező Joshua Nelson igazi örömzenélést produkált. Energiabombaként szinte folyton arra buzdította a jelenlevőket, hogy ők is kapcsolódjanak be, énekeljenek, táncoljanak vele együtt, ritmikusan tapsoljanak. A kóser-gospel zene hercegének is becézett, zongoristaként és énekesként is maradandót alkotó fiatalember amúgy félig afroamerikai és félig zsidó származású, és ahogyan keveri a két zenei stílust, nem csoda, hogy gyakran John Coltrane-hez, a dzsessz egyik titánjához hasonlítják. Bár nem voltak látványos fényeffektusok, vagy profi tánckar mögötte, mégis pozitív energiakisugárzásával olyan showműsort hozott össze, melyet még sokáig fognak emlegetni a jelenlévők.

A koncert egyik csúcspontja volt, amikor elénekelte az 1941-ben a Szentföldre zarándokolt fiatal zsidó lány, Szenes Hanna dalát, az Eli Eli-t, tágabb kulturális kitekintetésben pedig megszólaltatta a Hit The Road Jack-et és a Louis Armstrong-féle What A Wonderful World-ot is úgy, hogy a hallgatása közben tényleg elhittük azt, hogy milyen csodálatos a világ, melyben élünk.

A szervezők

A rendezvényt egyébként a Bihar Megyei Műemlékvédő alapítvány, az Egyesült Államok romániai nagykövetségének kulturális osztálya, a Transylvania Cultural Community és a TARBUT Alapítvány szervezte. Utóbbit 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulóján hoztál létre azzal a céllal, hogy kulturális eseményekkel, versenyekkel, az egyetemes zsidó értékekre való fókuszálással stb. emlékeztessék a fiatalabb generációt az 1944-ben történt szörnyűségre.

Ciucur Losonczi Antonius

[embed]]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!