ERDON Helyi hírek

2016.09.26. 16:30

Miniszteri vizit a gázturbinás hőerőműnél

Többek között a légminőség problémáját is megoldja az uniós finanszírozásból megvalósított új, gázturbinás nagyváradi hőerőmű, amelyet nemrég helyeztek üzembe.

Többek között a légminőség problémáját is megoldja az uniós finanszírozásból megvalósított új, gázturbinás nagyváradi hőerőmű, amelyet nemrég helyeztek üzembe.

Az új létesítményt hétfőn meglátogatta Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter, akit Ilie Bolojan és Mircea Malan, Nagyvárad polgármestere, illetve alpolgármestere, valamint a szakemberek vezettek végig a létesítményen. A helyszínen Ilie Bolojan polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ennek a nagy jelentőségű projektnek a megvalósításában. Mint mondta, most lezárult Nagyvárad fűtésrendszer-felújításának első szakasza, de máris kezdődik a második etap, melynek megvalósításához a Nagy Infrastrukturális Operatív Programtól szereznek finanszírozást, mely programot az Európai Alapokért Felelős Minisztérium kezel. Bolojan fontosnak nevezte azt, hogy sikerült csatlakoztatni az erőművet a Transgaz fővezetékéhez, máskülönben az országos elosztó hálózattól kellett volna vásárolni a gázt a hőerőmű üzemeltetéséhez, ami huszonöt százalékkal magasabb, vagyis mintegy évi hatmillió eurós kiadást jelentett volna. A polgármester így folytatta: „Ez a legfontosabb projekt, ami Nagyváradon megvalósult mind anyagi, mind szociális szempontból, mert a váradiak kétharmada rá van kötve a központi fűtési rendszerre. Remélem, hogy a következő években befejőzednek a most még zajló munkálatok, csökkenteni fogjuk a veszteségeket, és egy fenntartható fűtési rendszerünk lesz, ami elfogadható áron nyújt minőségi meleg víz- és fűtésszolgáltatást a váradiak számára” – fogalmazott Bolojan.

Modern technológia

Mircea Malan a konkrét adatokat ismertette a helyszínen. Kifejtette, hogy a városban zajló fűtésrehabilitációs munkálatok meghaladják a százmillió eurót, magának a gázturbinás erőműnek a megépítése 54 millió euróba került, ennek a pénznek a nagy részét a Szektoriális Operatív Program biztosította a város számára. A projekt megvalósítása 2014 augusztusában kezdődött és 2016. júniusáig tartott, és lényegében minden munkálat befejeződött 2015. december 31-ig. A műszaki részletekre áttérve elmondta, hogy a hőerőmű gázzal működik, de a két forró vizes kazán cseppfolyós üzemanyaggal is működtethető. Az új erőmű mindössze hat perc alatt üzembe helyezhető, miközben a régi erőmű beindításához két napra volt szükség, tette hozzá, majd felhívta a figyelmet a Romániában egyedinek számító innovatív rendszerre, azaz a hőakkumulátorra, ami lehetővé teszi, hogy abban az időszakban is biztosítani tudják a fogyasztóknak a meleg vizet az ebben az akkumulátorban elraktározott energiának köszönhetően, amikor a turbina áll. Malan a továbbiakban kiemelte, hogy az új erőmű üzembe helyezésével egy sor probléma megoldódik: „Először is Nagyváradon ismét fehér lesz a hó” – fogalmazott, utalva a régi erőmű működtetésével járó légszennyező hatásra, vagyis arra, hogy a régi erőmű kéményéből kiszálló korom gyakorlatilag megfeketítette a városra lehulló havat. Másrészt az új erőműnek köszönhetően csökkenni fog az eleddig elavult fűtésrendszerben keletkező hatalmas energiaveszteség, végezetül pedig ez az erőmű a fűtési szezonban a városnak szükséges 260 gigakalóriából kétszázötven gigakalóriát biztosít.

Nagy verseny

Végül Cristian Ghinea miniszter vette át a szót, aki sikertörténetként könyvelte el a nagyváradi beruházás megvalósítását, többek között azért, mert határidőre befejezték az uniós finanszírozású projektet, tehát nem volt szükség különböző átütemezésekre, amelyek költségeit a jelenlegi 2014–2020-as költségvetési ciklus pénzalapjaiból kellett volna fedezni, mint ahogy történt az az országban számos más projekt esetében. Ghinea kiemelte: az önkormányzatnak sikerült meggyőznie az illetékes intézményeket arról, hogy szükséges módosítani az eredetileg benyújtott projektet, aminek köszönhetően ugyanannyi pénzből egy nagyobb teljesítményű hőerőmű épült meg Váradon. A jövőre vonatkozóan Ghinea megjegyezte: „Elégedett lehet Nagyvárad a 2014–2020-as költségvetési ciklusra való felkészülés tekintetében is. Mi projekteket várunk a helyi önkormányzatoktól a fűtéshálózat és más infrastrukturális programok finanszírozására, mert 12 milliárd euró felett rendelkezünk. Sajnos az országnak súlyos hiányossága, hogy nincs megfelelő gyakorlata a projektírásban. Bejelenthetem, hogy a fűtéshálózat felújítására nagy verseny van Nagyvárad és Jászvásár között, hogy melyik város fogja hamarabb benyújtani a projektet, és azt hiszem, hogy Nagyvárad fog nyerni” – fogalmazott a miniszter, aki ezt követően vendéglátóival közösen végigjárta a létesítményt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!