ERDON Helyi hírek

2016.09.19. 16:29

Máshol végzik a CT-vizsgálatokat

Új szolgáltatóval kötött szerződést év végéig a városi kórház. Úgy tűnik, a korábbi szolgáltatók neheztelnek, amiért nem értesítették őket a versenytárgyalás megszervezéséről.

Új szolgáltatóval kötött szerződést év végéig a városi kórház. Úgy tűnik, a korábbi szolgáltatók neheztelnek, amiért nem értesítették őket a versenytárgyalás megszervezéséről.

Szeptember elejétől a Gavril Curteanu városi kórház megszüntette a CT és a mágneses magrezonancia vizsgálatok elvégzésére vonatkozó szerződéseket a két korábbi szolgáltatóval – azaz a megyei kórházzal és a Maria klinikával, s a Pelican magánkórházzal kötött szerződést. „December végéig volt velük szerződésünk, nem szóltak, csak egy értesítést kaptunk tőlük” – mondta el dr. Gheoghe Carp, a megyei kórház menedzsere.

Mindezzel kapcsolatban dr. Elena Moldoveanu, a városi kórház menedzsere közölte: az elemzések során kiderült, hogy év végéig ezeknek a vizsgálatoknak az összértéke meghaladja majd a 319 ezer lejt, tehát a törvény szerint csak közbeszerzési eljárás során dőlhet el, milyen szolgáltatóval végeztetik el ezeket. Miután ez nyilvánvalóvá vált, a megyei kórházzal kötött szerződésből kivették az említett vizsgálatokra vonatkozó részeket, a Maria klinikával pedig nem újították meg a szerződésnek ezeknek a vizsgálatokra vonatkozó részét.

Egy résztvevő

A versenytárgyalás augusztusban zajlott és egyedül a Pelican magánkórház vett részt, amely meg is nyerte azt. Dr. Elena Moldoveanu kihangsúlyozta: a versenytárgyalást publikusan hirdették meg, két héten keresztül látható volt az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP). A menedzser szerint nem lett volna korrekt külön értesíteni a korábbi partnereket, mindazonáltal, mint mondta, váratlanul érte őket az, hogy a két korábbi szolgáltató nem vett részt a versenytárgyaláson. Kérdésünkre hozzátette, hogy a Pelican olcsóbban vállalta el ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzését, mint a megyei kórház, egyúttal áraik nagyjából megegyeznek a Maria klinika által alkalmazottakkal. A szerződés a Pelicannal ez év végéig tart, s ismét versenytárgyalás során dől majd el, hogy jövő évtől melyik szolgáltatóval fognak szerződést kötni. Hamarosan nekikezdenek a versenytárgyalás megszervezéséhez, szolgáltatás-csomagokat szeretnének kidolgozni, melyeket két évre ítélnének oda. „Mi mindegyik szolgáltatóval jó kapcsolatban szeretnénk lenni, és azt akarjuk, hogy igazságos döntés szülessen, senki ne legyen megkülönböztetve” - tette hozzá a városi kórház menedzsere.

A kétfajta vizsgálatot a beutalt betegek számára ingyenesen biztosítja a kórház; az elvégzett vizsgálatok számát kevéssé befolyásolhatja a vezetőség, hiszen ha a kezelőorvos ezt szükségesnek tartja, nem foszthatják meg betegeiket attól a joguktól, hogy pontos diagnózist kapjanak, tette hozzá. Mindazonáltal a túlzásokat igyekeznek kiküszöbölni. A szolgáltató változtatásából a betegek annyit észlelnek, hogy nem helyben végzik el ezeket a vizsgálatokat (a Maria klinika a kórház épületének egy részét bérli), hanem néhány száz méterrel arrébb szállítják őket, a Pelican kórházhoz.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!