ERDON Helyi hírek

2016.09.27. 11:27

Lesz forrás a beruházásokra

Hétfőn Váradon tett látogatást Cristian Ghinea, Románia európai uniós forrásokért felelős minisztere. Több helyszínen is járt, este a Vízműnél tartott sajtótájékoztatóján összegzett.

Hétfőn Váradon tett látogatást Cristian Ghinea, Románia európai uniós forrásokért felelős minisztere. Több helyszínen is járt, este a Vízműnél tartott sajtótájékoztatóján összegzett.

A Vízművek tanácskozótermében tartott sajtókonferencián Cristian Ghinea európai uniós forrásokért felelős miniszter mellett jelen volt Cătălin Gheran, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program menedzsmenthatóságának igazgatója, valamint Ilie Bolojan váradi polgármester is. A tájékoztatót azért tartották ezen a helyszínen, mert ezt megelőzően a víz- és csatornahálózat korszerűsítését és bővítését célzó Aparegio-projektben érdekeltek tárgyaltak ott, mások mellett Pásztor Sándor megyei tanácselnök és Szabó József megyemenedzser is.

Cristian Ghinea tulajdonképpen összefoglalta, hogy mit tapasztalt az általa felkeresett beruházásoknál, vagyis a gázturbinás hőerőműnél, a biharpüspöki vasútállomásnál létesítendő intermodális logisztikai központnál, valamint azokon a munkatelepeken, ahol a csövek cseréjén dolgoznak. Értékelte, hogy más megyéktől eltérően, ahol a helyhatóságok és a szolgáltatók közti egyet nem értések veszélyeztetik a projektek megvalósítását, Biharban úgymond normálisan zajlanak a dolgok. „Az egyetlen problémát a késedelmek jelentik”- fogalmazott. Annak érdekében ugyanis, hogy ne veszítsék el az allokált pénzösszegeket, az itteni kedvezményezettek ahhoz a módszerrel folyamodtak, mely lehetővé teszi a befektetések folytatását az újabb, vagyis a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus egyéb programjai keretében. Ez pedig egyúttal azt is feltételezi, hogy bizonyos dokumentumokat kell kiadni, melyek igazolják, hogy az illető projektek nem zárultak le, és ezek kibocsátása időt vesz igénybe. Az Aparegio-projekt esetében például fáziseltolódással éltek a belényesi és tenkei víztisztító állomások építésénél, vagy a víz- és csatornahálózat bővítése esetében Szentandráson, Újpalotán, Körösgyéresen és Köröstarjánon. De ugyanígy említeni lehetne integrált hulladékgazdálkodási menedzsmentrendszer bevezetését is, mely arra vonatkozik, hogy bezárják a régi szeméttelepeket, és a szelektív válogatás után a szemetet a váradi ökológiai lerakóban tárolják.

Megdicsérte

A tárcavezető ugyanakkor azért is megdicsérte a váradi önkormányzatot, ahogyan szerinte kezelni tudta a távhőhálózat felújítását célzó projektet. Ezzel arra utalt, hogy Ilie Bolojan polgármester még azt megelőzően jóváhagyta a munkálatok nyári elkezdését, hogy a finanszírozási szerződés alá lett volna írva. Azon meggyőződésének adott hangot: szinte nulla az esélye annak, hogy Nagyvárad ne nyerjen finanszírozást az intermodális logisztikai központ megépítésére és a távhőrendszer korszerűsítési munkálatainak folytatására.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!