ERDON Helyi hírek

2016.09.22. 15:02

Körkép az iskolavezetői versenyvizsgák megszervezése előtt

Szükséges megszervezni az iskola igazgatók versenyvizsgáját, de nem a jelenlegi a formában és nem ilyenkor, – fejtették ki az általunk megkérdezett igazgatók. Túl kevés idő áll rendelkezésükre és elméleti jellegű tananyagból kell felkészülniük.

Szükséges megszervezni az iskola igazgatók versenyvizsgáját, de nem a jelenlegi a formában és nem ilyenkor, – fejtették ki az általunk megkérdezett igazgatók. Túl kevés idő áll rendelkezésükre és elméleti jellegű tananyagból kell felkészülniük.

Zalder Éva, a Szent László római katolikus gimnázium igazgatója a Bihari Naplónak elmondta: egyetért azzal, hogy meg kell szervezni a versenyvizsgát, azonban nem év közben kellene, mivel a jelenlegi igazgatóknak a napi teendők mellett nagyon nehéz felkészülniük, gyakorlatilag csak a szabadidejükben tehetik. „Nagyon kevés az idő, az embernek joga van arra, hogy kivegyen pár szabadnapot, hogy felkészülhessen, nekünk viszont ez képtelenség” – fogalmazott.

Túl sok elmélet

A bibliográfia egyúttal nagyon sok elméleti részt tartalmaz, ezzel az igazgató szerint nemigen mérhető a valós tudás, inkább a törvények ismeretére kellene helyezni a hangsúlyt. „Túl korai, gyorstalpaló, ideget próbáló, ha pedig annak, akinek megvan a kinevezése, nem sikerül, elveszti a jogát, hogy még egyszer jelentkezhessen. S például vidéki iskolák esetében nyilván az pályáz, aki a legjobb, ha pedig neki nem sikerül, csak felkészületlenebb kerülhet a helyére” – közölte Zalder Éva.

A feliratkozás rendkívül körülményes – jegyezte meg – már az okmányok feltöltése az elektronikus platformra is rengeteg időt vesz igénybe, s nem szabad tévedni, mert akkor érvényét veszíti a dosszié. Az is meg van adva, hogy az orvosi papír milyen formátumban kell felkerüljön. Szerencsére a megyei tanfelügyelőség magyar képviselete sok segítséget nyújt, tette hozzá.

Végül, de nem utolsó sorban: nem ugyanazt kellene elvárni a kis és nagy iskolák vezetőitől, hiszen minden tanintézetnek sajátos jellege van, s különböző képességekre van szükség ahhoz, hogy eredményesen vezessék. Például kisebb, vidéki iskolák esetén lehet, hogy nincs könyvelő és titkár, s az ő teendőiket is az igazgató végzi. Tőlük nem azt kellene számon kérni, hogy beszélnek-e folyékonyan egy idegen nyelvet, részt vettek-e projektekben, illetve külföldi képzéseken, fejtette ki a római katolikus gimnázium igazgatója.

Támadható

Szükséges a versenyvizsga megszervezése, mert a minőséghez állandóságra van szükség, ezt egy négy évre szóló szerződés garantálni tudja, válaszolt kérdésünkre Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatója. Ugyanakkor – tette hozzá – az időpont nem szerencsés, jobb lenne nyáron sort keríteni rá, hogy szeptember elején már új vezetői gárdával kezdődhessen a tanév. Nagyon kevés az idő a felkészülésre, augusztus második fele óta késő estig dolgoznak, hogy minden működjön, statisztikákat, óra elosztásokat készítenek, nagyon leterheltek.

Jó lenne – folytatta – ha a vizsga során olyan kompetenciákat kérnének számon, melyek a napi munkához kötődnek. A napokban jelent meg az iskolák működési szabályzatáról szóló miniszteri rendelet, melyet nap mint nap alkalmazniuk kell teendőik során, de a versenyvizsgán nem ezt kérik, hanem elméleti tananyagot. Ezenkívül az sem szerencsés, hogy az igazgatói és aligazgatói tisztségek betöltésére szervezett vizsgákat egyszerre tartják, jobb lenne, ha először az igazgatók számára szerveznék meg, hogy ők is tagjai lehessen annak a vizsgabizottságnak, amely az aligazgatót választja meg, hiszen a későbbiekben jól kell majd együttműködniük. Mindent összevetve: akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a versenyvizsgát egy adott pillanatban meg kell szervezni, a metodológiának nagyon sok támadható pontja van, jelentette ki Vad Márta.

Borulhat a terv

„Ez az időpont lehetetlenné teszi az életünket” – mondta Zsiros Anikó, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója. Tanévkezdéskor mindig sok a teendő, fejtette ki, a tanfelügyelőség kéri a különböző kimutatásokat, az elektronikus napló létrehozatala miatt határidőre fel kell tölteni egy adatbázisba a diákok szüleinek az elérhetőségét, szülőértekezletek zajlanak. Szeptember 9-én jelent meg a törvény és 13-tól már fel lehetett tölteni az adatokat, a tévé hamarabb értesült róla, mint ők maguk, eszméletlenül kevés az idő arra, hogy felkészüljenek.

Másfelől – tette hozzá – a különböző törvények, rendszabályok ismeretét nem csak a beszélgetés során kellene számon kérni. Az iskolák igazgatói számára a törvény alkalmazása alapvető, a vizsgára pedig másból kell felkészülniük, három-négy könyvből, nagyon rövid idő alatt. Arról nem is beszélve, hogy ha nem a jelenlegi igazgató nyeri meg a versenyvizsgát, borul a jelenlegi óraelosztás, hiszen az igazgató visszakapja katedráját, melyet már kiosztottak valaki másnak. Amúgy a versenyvizsga maga szükséges, a folytonosság és a stabilitás biztosítása szempontjából. A címzetességgel nem rendelkező tanároknak is jobb, ha ennek folytán négy évre előre tudnak tervezni, s nem csak egy évre szól a szerződésük.

Zalder Éva szerint azoknak, akik nem gyakorló igazgatók, szintén kevés idő áll rendelkezésükre ahhoz, hogy reális információk alapján készítsék el az intézmény fejlesztési tervét. Az állásinterjú során a jelentkezőknek harminc perc áll rendelkezésükre, hogy papírokkal igazolják az önéletrajzukban feltüntetetteket, továbbá, hogy bemutassák a fejlesztési tervet, s akik nem gyakorló igazgatók, óhatatlanul egy virtuális tervet fognak bemutatni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!