ERDON Helyi hírek

2016.09.22. 14:41

Kanyarójárvány van Romániában

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint tavalyhoz képest megtízszereződtek a megbetegedések és három gyermek életét vesztette. Bihar megyében egy megbetegedés történt.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint tavalyhoz képest megtízszereződtek a megbetegedések és három gyermek életét vesztette. Bihar megyében egy megbetegedés történt.

Miközben tavaly egész évben mindössze hét esetben igazolódott be a kanyaró fertőzés és egyetlen halálos eset sem volt, az idén augusztus végéig 675 megbetegedést regisztráltak 23 megyében és három, egy éven aluli gyermek életét vesztette (a harmadik esetben a vizsgálatok még folyamatban vannak). „Ez a növekedés több mint aggasztó” - áll a közleményben, amely azt is megfogalmazza, hogy a szaktárca szigorúan elítéli a felelőtlen oltásellenes kampányokat, melyek a megbetegedések megtízszereződéséhez vezettek.

Elkapták

Romániában az elmúlt években nem volt gond a kanyaróellenes (ROR) oltóanyag-ellátással. Mindhárom gyermek, aki életét vesztette, egy évesnél kisebb volt, nekik még nem kellett volna megkapniuk az oltást, azonban nem betegedtek volna meg, ha optimális lett volna a lefedettség, azaz nagyobb gyerekek, akik nem volta beoltva, nem fertőzték volna meg őket. Optimális lefedettség esetén működik az úgynevezett csoportvédelem, a csecsemőknek nem lett volna kitől elkapniuk a vírust, áll a közleményben. Az Egészségügyi Minisztérium egyúttal felhívást intéz a szülőkhöz, hogy tartsák be az oltási kalendáriumot. Az Országos Közegészségügyi Intézet azt ajánlja, hogy a járvány által érintett megyékben a gyerekeket már hét hónapos korukban oltsák be, s egyéves korukban ismételjék meg az oltást.

Csökkenés

Dr. Dorel Ţîrţ, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője kérdésünkre elmondta: a kanyaró ellenes oltások terén Bihar megyében nagyjából ugyanaz a helyzet, mint tavaly, azaz a másfél éves gyerekek lefedettsége városokban több mint 92 százalékos, vidéken pedig 85 százalék körüli. Országos szinten jól állunk, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása az, hogy a lefedettség legyen legalább 90 százalékos. A csökkenés az utóbbi években történt, előtte 98-99 százalékos volt a lefedettség . A szóvivő szerint egyrészt az a gond, hogy az emberek sokszor könnyebben elfogadják az ellenőrizetlen forrásból származó információkat, mint azokat, amelyeket az egészségügyi rendszer szeretne tudomásukra hozni. Jelenleg az iskolák/óvodák vezetőségén múlik, hogy beengedik-e a közösségekbe azokat a gyerekeket, akiknek az oltási könyvecskéje hiányos. Másrészt a roma közösségek tagjai nehezen vehetők rá arra, hogy oltassák be gyermekeiket és a jelenlegi jogszabályok szerint semmivel nem is tudják kényszeríteni őket.

Adatok

Beszterce-Naszód és Kolozs határánál 219, Maros megyében 145, Arad megyében 113 megbetegedés történt az idén és Arad megyei két halálos áldozat is; Temes megyében 71 megbetegedés történt, s az egyik halálosnak bizonyult, Suceava megyében 27, Brassóban 33, Szilágy megyében hét, Hunyad megyében 14, Krassó-Szörényben 13, Fehér megyében pedig három esetben bizonyosodott be a kanyaró fertőzés. Tíz további megyében elvétve történtek megbetegedések, többek között Bihar megyében is, ahol az idén egyetlen kanyaró fertőzést regisztráltak. Augusztusig országos szinten 573 eddig kimaradt, egy és tizenöt év közötti gyereket sikerült beoltani kanyaró ellen.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!