ERDON Helyi hírek

2016.09.26. 16:52

Helyzetjelentés a Nagyváradi Egyetemről

Közel egy százalékos javulás mutatkozik a Nagyváradi Egyetemre jelentkezők számát illetően a nyári felvételik utáni helyzethez képest. Korszerűsítik a bentlakásokat, hangzott el.

Közel egy százalékos javulás mutatkozik a Nagyváradi Egyetemre jelentkezők számát illetően a nyári felvételik utáni helyzethez képest. Korszerűsítik a bentlakásokat, hangzott el.

A nyári egyetemi felvételik utáni adatok tizenöt százalékos csökkenést mutattak a felvételt nyert hallgatók számát illetően tavalyhoz képest, ezt az arányt közel egy százalékkal sikerült feltornázni, mondta el a hétfői sajtótájékoztatón dr. Vasile Aurel Căuş egyetemi előadótanár, a felvételi bizottság elnöke. Ami az egyetemi alapképzést illeti, amint az ideiglenes adatokat tartalmazó kimutatásokból kiderül, az egyik legnagyobb csökkenés az erdőmérnöki karnál történt, ahol 91%-kal kevesebb első éves hallgatóval indulnak, mint tavaly, vagyis mindössze ketten iratkoztak fel. Felére csökkent azoknak a száma, akik a környezetvédelmi szakra nyertek felvételt (az erdőmérnöki kar is ide tartozik), míg tavaly 414-en voltak, az idén számuk 207. Az építészeti karra szintén jelentősen kevesebben jelentkeztek: míg tavaly 24-en voltak, az idén mindössze tízen.

Adatok

Az orvosi és gyógyszerészeti karra felvételt nyerők tekintetében viszont közel három százalékos növekedés tapasztalható, pszichológiára tizenhattal többen jelentkeztek, mint tavaly, teológiára pedig negyvenöten, néggyel többen mint 2015-ben. A bölcsészeti karnál közel 25%-kal kevesebb hallgatót vettek fel az idén. Az energetikai, menedzsment és ipari mérnöki kar esetében 17%-os a csökkenés. Összességében tavaly 3326-an kezdték el az egyetemi alapképzést a Nagyváradi Egyetemen, az idén pedig 2846-an.

Ami pedig a mesterképzést illeti: a jogi karra huszonkettővel többen, gépész- és ipari mérnöki szakra huszonhattal többen jelentkeztek, mint tavaly. Közgazdasági mesterképzésre 22,6%-kal kevesebben iratkoztak fel, szociológiára 38,2%-kal kevesebben. Mindent összevetve az idén 1375-en jelentkeztek mesterképzésre, tavaly pedig 1435-en.

Dr. Olivia Ligia Burtă rektorhelyettes elmondta, hogy a felvételik menete rendben zajlott, incidensek nélkül, az óvásokat pedig megoldották.

Hűtőszekrények

Szintén ő számolt be a bentlakások helyzetéről is. 1667-en igényeltek helyet és kétszáz körüli azoknak a száma, akiknek a kérvényét egyelőre nem tudták jóváhagyni, de időközben megtörténhet, hogy egyesek lemondanak helyükről és további kérvényeket hagyhatnak jóvá. Megtörtént a szokásos év eleji takarítás, fertőtlenítés és néhány napon belül több száz hűtőszekrény érkezik, mindegyik szobában lesz egy. Az Înfrăţirea, azaz a 3. sz. bentlakásban (C3) javították a világítást és megoldották, hogy a hallgatóknak legyen olvasótermük reggel nyolctól este nyolcig.

Szintén a felújítási folyamat részeként a C1 és C2 bentlakásokat kívül és belül felújítják, s ellátják ruhaszárító gépekkel. Folyamatban van a mosógépek beszerzése is, ezekből minden emeleten lesz egy. A bentlakás árai különböznek, attól függően, hogy hány ágyas a szoba, egy helyért 85 és 250 lej közötti összeget kell fizetni havonta.

Megbeszéléseket folytatnak az egyetemi étkezdét működtető Select céggel, s reményeik szerint javulni fog az ellátás. Egy ebéd az étkezdében jelenleg 9,4 lejbe kerül és 11 és 15 óra között fogyasztható el.

Az egyetemi év megnyitója hétfőn, október 3-án 13 órától lesz, szintén a sportteremben. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, ennek során  Constantin Bungău, az egyetem rektora is felszólal majd. Mint arról beszámoltunk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi dossziét állított össze ellene.

Programok

Az idén is különféle programok zajlanak majd az egyetem szervezésében – például pénteken 17 órától, az egyetem sporttermében szervezik meg a Kutatók Éjszakáját, melynek során érdekes találmányokkal lehet majd megismerkedni. A nemzetközi rendezvény Románia-szerte tizenhét városban zajlik ugyanekkor. Tavaly Váradon a drónoknak volt a legnagyobb sikerük, s egy adott pillanatban szűkké vált a sportterem, akkora volt az érdeklődés. Az idén a látogatók az egyetem kutatási infrastruktúráját is megtekinthetik szervezett látogatások során. A rendezvény fél tízkor, tombolahúzással zárul.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!