ERDON Helyi hírek

2016.09.21. 16:12

Gyorsabb volt a villamos a személygépkocsinál

Ötödik alkalommal szervezett vetélkedőt a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat a villamosok, a személygépkocsik és a kerékpárok között. Premierként az egyik útvonalon a villamos nyert.

Ötödik alkalommal szervezett vetélkedőt a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat a villamosok, a személygépkocsik és a kerékpárok között. Premierként az egyik útvonalon a villamos nyert.

Két útvonalon zajlott a Mobilitás Hete alkalmából szervezett vetélkedő: a Nufărul végállomásától, illetve az állomástól indultak el a háromféle járművel közlekedő „csapatok”, s a végcél a December 1 park volt. Néhány perc múlva már meg is voltak az eredmények, melyek egy meglepetéssel is szolgáltak: öt év után első alkalommal az egyik útvonalon, mégpedig a végállomásnál kezdődőn a villamos bizonyult a leggyorsabbnak, tizenkét perc alatt tette meg az útvonalat, míg a bicikli tizenhárom, a gépkocsi pedig tizennégy perc alatt. Az állomástól indulók közül a gépkocsi érte el először az úti célt, kevesebb, mint öt perc alatt, szorosan követte a villamos és néhány másodperc múlva a kerékpár is megérkezett.

Saját sávon

Amint Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója megjegyezte, a normális az, hogy a közszállítási jármű teszi meg leghamarabb a távot, sajnos az idei megmérettetés során nem tudták bebizonyítani, mennyire akadozó a villamosközlekedés az állomás és a December 1 tér között. Ezek a beszűkült útszakaszok azok, amelyek miatt nem tudnak percre pontos menettervet sem készíteni, hiszen nem lehet tudni, mennyi idő alatt tudják megtenni a már említett távot. A végállomástól a December 1 park felé könnyebben közlekedik a villamos, saját sávja van.

A kerékpáros fiatalok a Pro Bikers Egyesületet képviselték. Kérdésre válaszolva elmondták: a villamos végállomástól szinte csak forgalom közepette közlekedtek, egyiküket majdnem felborította egy gépkocsi, az állomástól pedig ugyan van bicikliút, azonban rendszerint járókelők használják, megnehezítve a közlekedést. Csuzi István hozzátette: sok van még addig, amíg elérjük, hogy a kerékpárok és a villamosok szabad úton közlekedhessenek. Ami a kerékpárokat illeti: sajnos Váradon még nincs egy valódi kerékpárút-hálózat, továbbiak kiépítésére van szükség, illetve egy kiterjedt biciklikölcsönzési hálózatra is. Reméli, hogy pár éven belül a villamosok mindenütt a városban saját sávon közlekednek majd, sehol nem torlaszolják majd el útjukat a járművek.

A kérdésre, hogy mi lenne a véleménye egy autómentes napról Váradon, kifejtette: szerinte a váradiak még nincsenek erre felkészülve, általában túlságosan ragaszkodnak gépkocsijukhoz, egyúttal a kerékpárt és a tömegközlekedési járműveket kissé lenézik. Másfelől az is igaz, hogy nálunk még nincs akkora szmog, amely ezt szükségessé tenné. Viszont, ha nem is az egész városra kiterjedően, de bizonyos lakónegyedekben meg lehetne oldani, hogy egy napra lezárják a gépkocsi közlekedést.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!