ERDON Helyi hírek

2016.09.07. 13:02

Felújításra szorul az Eminescu iskola épülete

Az iskola külső és belső tatarozása már rég óta esedékes, a felújításra már kaptak ígéretet, egyébként felkészülve várják az új tanévet a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

Az iskola külső és belső tatarozása már rég óta esedékes, a felújításra már kaptak ígéretet, egyébként felkészülve várják az új tanévet a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

„Minél hamarabb szükség lenne az iskola külső és belső felújítására, ígéretet már kaptunk arra, hogy a közeljövőben ez meg is valósulhat” – mondta el a Bihari Naplónak Hochhauser Enikő, a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium aligazgatónője tanév eleji értékelőjében. „A vakációban az általános takarításon kívül semmilyen komolyabb felújítás nem történt, továbbra is várunk az általános felújítási projekt jóváhagyására, ígéretek vannak, hogy a közeljövőben két nagy létesítmény, a polgármesteri hivatal és a mi iskolánk épülete fel lesz újítva” – hangzott el. Erre már nagy szükség van, mivel az egész épületben felszivárog a víz a falakba, ez leveri a festéket, az elektromos hálózat nagyon régi, vannak olyan helyek, ahol nincs is áram a konnektorokban, kívül pedig teljes felújításra, a nyílászárók cseréjére szintén szükség van.

Szakkörök

A felújítás problémájától eltekintve az iskolában felkészültek az új tanévre. A tantestületben a magyar tagozat esetében nincsenek nagy változások, sikerült megtartani a folytonosságot a tanerő szempontjából. Tavaly Fleisz János tanár úr nyugdíjba ment, helyette Fazakas Gábor történelemtanár fog tanítani. Az iskolán kívüli programok a jövőben is folytatódni fognak, a diáktanács nagyon lelkes, a vakációban több képzésen vettek részt, és az új tanévnek nagy tervekkel vágnak neki. Infó szakkört szeretnének indítani, a további szakkörök (olvasókör, drámakör) is működni fognak, és a különböző alkalmakra, ünnepekre előadásokkal, műsorokkal fognak készülni.

Osztályok

Az érettségi vizsgákkal kapcsolatban az aligazgatónő elmondta, hogy meg van elégedve az eredményekkel, talán jobbak is voltak mint tavaly, most már nem voltak gondok a matematikával és a románnal. Az új tanévben az Eminescu iskolába 1430 diák fog járni, ebből 309-en magyar tagozatra. Az iskolában csak a középiskolai szinten működnek magyar osztályok, idén tizenkettő indul. Kilencedikben, tizedikben, tizenegyedikben és tizenkettedikben is egy-egy matematika informatika-intenzív informatika, természettudományok és filológia osztály indul. Újdonság, hogy kilencedikesek esetében a filológia osztály angol–magyar kétnyelvű osztály lesz, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magas szinten, több óraszámban és csoportbontásban tanulják majd az angolt. „A diákokat szeretettel várjuk vissza az iskolába, mi megpróbálunk otthonos környezetet teremteni nekik, tőlük pedig azt várjuk, hogy tartsák be az iskola szabályzatát, legyenek pontosak. Remélem, hogy jó kommunikáció alakul ki a diákokkal és a szülőkkel is” – tette hozzá Hochhauser Enikő.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!