ERDON Helyi hírek

2016.09.13. 14:38

Esőben ünnepeltek a tűzoltók

Az eső rányomta a bélyegét a Román Tűzoltóság Napja alkalmából szervezett rendezvényekre, kevesebb látogató jött, mint más alkalmakkor és a délutánra tervezett bemutatók elmaradtak.

Az eső rányomta a bélyegét a Román Tűzoltóság Napja alkalmából szervezett rendezvényekre, kevesebb látogató jött, mint más alkalmakkor és a délutánra tervezett bemutatók elmaradtak.

Több akciót is tervezett keddre a Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség a Román Tűzoltóság Napja alkalmából, azonban az eső miatt a bejelentkezett diákcsoportok egy része kénytelen volt visszamondani a megbeszélt látogatást, így a programok egy részét nem tartották meg.

A délelőtt folyamán viszont – míg nem eredt el az eső - több diákcsoportot is fogadtak felügyelőség Kert utcai székhelyén, s különféle bemutatók zajlottak. A tűzoltók ízelítőt adtak abból, hogyan tudnak tüzet oltani a magasban, illetve ha a tűz szabad téren keletkezett, de elsősegély nyújtási tudásukat is szemléltették: egy bábun mutatták be, hogyan kell alkalmazni a különféle újraélesztési technikákat.

Nem csak tűzoltók

Marin Curtui altiszt elmondta: a köztudatban még mindig az él, hogy ők csupán tűzoltók, holott a felügyelőség munkatársai arra vannak kiképezve, hogy bármilyen katasztrófahelyzetben segíteni tudjanak. Fontosnak tartják azt, hogy tájékoztassák a lakosokat arról, hogyan előzhetik meg a bajt. A gyerekeknek is lényeges tudniuk néhány dolgot – többek között azt, hogy ha veszélyt észlelnek, hívják fel a legközelebbi felnőtt figyelmét és ne maguk próbáljanak közbelépni.

Tizenegy órától ünnepi ülést tartottak a felügyelőség munkatársai, utána viszont az eső miatt nem jött több csoport és a további bemutatók is elmaradtak.

Az ünnep alkalmából egy kiállítás nyílt a városháza tornyának földszintjén és első emeletén, a katasztrófavédelmi felügyelőség és Bihar megyei Műemlékvédelmi Felügyelőség közös szervezésében: régmúlt idők tűzoltó felszereléseit, egyenruháit állították ki, de a tűzoltók munkáját megörökítő festmények is megtekinthetők. A kiállítás egyik érdekessége, hogy a régi egyenruhákat fel is lehet próbálni. Az ünnep alkalmából a belépő minden korosztály számára három lej volt (egyébként a torony felnőttek számára öt, gyerekeknek pedig három lejért látogatható), azonban az eső erre is rányomta bélyegét, alig páran jöttek el. De még nem késő, a tárlat két hónapig látogatható, keddtől vasárnapig 12.30-tól 19 óráig.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!