ERDON Helyi hírek

2016.09.29. 09:05

Építsünk idősbarát közösséget!

Október hónap folyamán a megyei RMDSZ Nőszervezet, a városi frakció, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és a Partium Alapítvány több, az ezüsthajúaknak szóló rendezvényt szervez.

Október hónap folyamán a megyei RMDSZ Nőszervezet, a városi frakció, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és a Partium Alapítvány több, az ezüsthajúaknak szóló rendezvényt szervez.

A programokról szóló sajtótájékoztatón fővédnöki minőségében Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke azon reményét fejezte ki: sok ezüsthajú magyar polgár lesz ezek élvezője, résztvevője, hiszen évről-évre rosszabbodik a romániai nyugdíjasok helyzete, mert a nyugdíjpontok értéke csak hangyányit emelkedik, nem igazodik az árdrágításokhoz, és ráadásul Várad egy olyan város, ahol az önkormányzat vezetésének az idősekhez való viszonyulása is kívánnivalót hagy maga után. Többek közt ezért jött létre az említett összefogás- más entitások is csatlakozhatnak-, hogy az Építsünk idősbarát közösséget! mottóval egy kis mosolyt csaljanak a megszólítottak arcára, örömöt, derűt, napfényt vigyenek az életükbe.

Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE) vezetője arra hívta fel a figyelmet: idén szeptember 30-án, pénteken 11 órától szervezik meg hagyományos kórustalálkozójukat a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, melyen rajtuk kívül még négy énekkar lesz jelen: kettő Nagyszalontáról érkezik, egy-egy pedig Biharugráról és Sarkadról. Novemberben nem maradhat el a nyugdíjas bál, decemberben pedig az unokák és nagyszülők találkozása.

Pető Dalma dél-rogériuszi körzeti elnök azt mondta: örömmel csatlakoztak dr. Földes Béla kuratóriumi elnök felhívásához, hogy a Partiumi Alapítvány társszervezőjeként járuljanak hozzá annak az összejövetelnek a sikeréhez, melynek az Idősek Világnapján, vagyis október 1-jén, szombaton 15 órától az Ady Endre Líceum díszterme biztosít helyszínt. Ezen a hagyományokhoz híven külön köszöntik egy társadalmi kategóriának a tagjait, most éppen a nyugdíjas pedagógusokat. Emellett előadást tart két díszvendég- Csűry István királyhágómelléki református püspök és dr. Mikola István, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára- a generációk közti konfliktusokról. A jelenlevőket Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, megyei tanácsos is köszönti, valamint gyerekek is szerepelnek.

A megyei RMDSZ nőszervezetet képviselő Széll Gabriella váradi koordinátor azt ígérte: 5 ezer szóróalapot fognak kiosztani, ezek egyik oldalán egy 2017-es naptár van, a másik felén egy vers olvasható (Paszternák Éva: Idősek napjára).

Tombolasorsolás

Kirei Melinda váradi önkormányzati képviselő arra tért ki, hogy október 3-17. között debreceni minta alapján ingyenes állapotfelmérést (várnyomás és vércukorszint mérés, testtömegindex számlálás, kiscsoportos beszélgetések, relaxációs percek stb.) kínálnak az időseknek a körzeti RMDSZ székházakban. Október 3-án Várad-Réten Pásztor Gyöngyvér háziorvos és Szőllősön Székely Tibor gyógytornász, , 6-án Őssiben Molnár Éva pszichológus, 9-én Püspökiben Nagy Péter háziorvos, 10-én Velencén Kiss Emőke pszichológus, 11-én Olasziban és 12-én Csillagvároson Pásztor Gyöngyvér, 12-én Újvároson Székely Tibor, 17-én Rogériuszon Nagy Péter várják az érdeklődőket.

Biró Rozália azt is beharangozta: október 5-én, szerdán körülbelül 550-600 idős személyt várnak szerte a megyéből a várba, ahol 15.30-17.30 óra között a program: várlátogatás, vártörténelem hallgatás, kézműves-foglalkozás, kiállítások megtekintése. Ezután a színházban a Buborékok című előadást tekintik meg. A jegyeket ne tessék eldobni, mert tombolasorsolás is lesz, a tét 60 darab Bihari Napló-előfizetés, 10 fodrász, pedikűr, manikűr utalvány, 20 ingyenes szemvizsgálat, 20 könyv, és egy 13 fős kirándulás október 7-én Berettyóújfaluba (a szerencsésekhez a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő, 37 tagú PMNYE- kórus is csatlakozik), ahol a résztvevők megtekintik a Bihari Múzeumot, valamint a Jókai Színház táncdalfesztivál témájú előadását. Így tehát körülbelül összesen 120-150 személy érhet valamilyen meglepetés.

Végül, de nem utolsósorban Mozogjunk az egészségünkért címmel októberben minden csütörtökön 10-11 óra között az újvárosi RMDSZ-székházban tornagyakorlatokat lehet végezni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!