ERDON Helyi hírek

2016.09.20. 16:41

Ars Sacra fesztivál a Posticumban

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. Célunk a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez.

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. Célunk a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál programjait (képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat) ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Program

Szeptember 22., 19:30: A remény diatonikus narratívái – klasszikus zenei koncert. Az Ars Sacra fesztivál alkalmából kerül sor Bogdan Scurtu (klarinét) és Henrietta Varady koncertjére. Az előadóművészek többek között W. A. Mozart, Francis Poulenc és Darius Milhaud műveinek drámai erejű tónusait szólaltatják meg.

Szeptember 25., 18: Vernissage – megnyitja Dóczy Péter színművész. A Kecseti Gabriella és Buhály József műveiből összeállított, a Posticum kápolnájában látható tárlatot a nagyközönség október 16-ig látogathatja. Kecseti Gabriella Budapesten élő grafikus, textilművész a nemezelés mestere. A kiállításon látható többek között Szárnyalás című darabja, egy sötét, szürke nemezfelhők fölött kiterjesztett, csipkefinom gyapjú szárnyforma. Úti kárpitja 2000-ben a krisztusi stációk alakjait nemezeli a fehér felületre, a kereszt, hímzéssel, jelzésként kerül a képre. Buhály József a Szentendrei Régi Művésztelep festője. Mesterei Barcsay Jenő, Kokas Ignác és Szentiványi Lajos voltak. Számos nemzetközi és magyarországi ösztöndíj és díj nyertese. „Művészetének alaphangja szürreális, melyet konstruktív elemekkel gazdagít. A vissza-visszatérő alakzatok szimbolikus rendszerekké állnak össze. A sajátos hangvételű, különös, illuzórikus világban harmóniát teremt. Mindezt a fény- és színreflexekre épülő tereinek rendezettsége, valamint a szerkesztett metafizikus közegben felbukkanó valós elemek szerepeltetése teszi lehetővé. A párhuzamos vonalak alkotta rácsszerkezetek és a vibráló fénysugarak ismétlődő motívumai közé tartoznak.” (Matits Ferenc).

18:15: Pilinszky meditáció – Dóczy Péter előadása. Az előadás tónusát a költő ars poetica-szerű vallomása adja meg: „Úgy érzem, egyetlen lehetőségem egy olyan csend, igénytelenség, komolyság megközelítése, amilyen a gyermeké, mivel egyedül ebből emelkedhet föl az első hajnal vigasztalása. A művészetben egyedül a «megoldhatatlan», a «sakk-matt» helyzet reményteljes, a többi az élet gondja.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!