ERDON Helyi hírek

2016.09.08. 19:17

A filmművészet ünnepe

2016 az orosz filmművészet éve Oroszországban. Az orosz filmművészet figyelemre méltó hagyományokkal rendelkezik, ennek vonzatában a nemzetközi filmművészet egyik jelentős összetevője.

2016 az orosz filmművészet éve Oroszországban. Az orosz filmművészet figyelemre méltó hagyományokkal rendelkezik, ennek vonzatában a nemzetközi filmművészet egyik jelentős összetevője.

A Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztiválon nemcsak kiváló filmeket mutattak be, hanem „Az orosz filmművészet ünnepe” címen kollokviumot is szerveztek. A résztvevők Radu Gabrea filmrendező, a filmfesztivál elnöke, Natalia Mujennikova, a Bukaresti Orosz Kulturális és Tudományos Központ igazgatója, Ruxandra Cernat, az Artviva Egyesület elnöke. Oroszországban nagy hangsúlyt fektetnek a kultúra népszerűsítésére, támogatására. Szorgalmazzák az emberek figyelmének ráirányítását a filmek különlegesen érdekes, színes világára.

Az orosz (szovjet) filmművészet jelentős alkotásai

Natalia Mujennikova kiemelte, minden korszaknak megvan a maga emblematikus filmje. 1925-ben az egyik leghíresebb filmalkotás készült Szergej Mihajlovics Eisenstein rendezésében a „Patyomkin páncélos” címmel. A film egyes jelenetei, például a lépcsőkről leguruló babakocsi felejthetetlen élményt jelentett a nézők számára.  De Eisenstein vágás technikája forradalmasította a filmi világot. A ’30-as években olyan alkotások születtek, melyek az emberek vágyait, pozitív szemléletét jelenítették meg. A második világháború idején az alkotások a hazafias gondolkodást erősítették meg, valamint azt a gondolatot, hogy harcoljanak az ellenséggel szemben. A harci szellem, a szolidaritás gondolatát erősítette meg. Ilyen alkotások: Szállnak darvak  (rendező Mihail Kalatozov, 1957),  A katona balladája (r. Grigorij Csuhraj, 1959), Iván gyermekkora (r. Andrej Tarkovszkij, 1962). Az orosz (szovjet) filmművészet egyik kimagasló egyénisége Andrej Tarkovszkij, aki azt vallotta, hogy az ember belső világát jelenítsék meg a filmekben. A Solaris című filmben felvetődik a kérdés, hogy az emberi megismerés korlátozott vagy sem.  Tarkovszkij válasza: nem! Szerepet játszott az ortodox-vallás, amely az emberi lélekre akar hatni. Több Tarkovszij alkotást láthattak a nézők, fekete- fehér filmben. A 70-80-as években irodalmi alkotásokat filmesítenek meg. Például Nyikita Mihalkov irodalmi műveket választ. „Oblamov néhány napja” című film Goncsarov regényének filmes tolmácsolását jelenti. Szerinte az oroszok nem utasítják vissza a szenvedést. Mivel a filmeket cenzúrázták, különösen az ’50-es években, a Mosfilm ezeket az alkotásokat technikai szempontból rekonstruálta. A ma nézője az eredeti elgondolásokat láthatja a hasonló bemutatókon. Ma olyan alkotások születnek, melyek a valódi értékekre fokuszálnak.

A nézők szemével

A jelzések szerint ma nagyon sok ember látogatja a mozitermeket. Ruxandra Cernat a nézők szempontjából közelítette meg a beszélgetést. Hivatkozott a 2016-os Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyen érezhető volt az emberek szeretete és tisztelete a filmművészet iránt. A művészek is tisztelik a közönséget. A rendező a film vetítése alatt beült a moziba és figyelte a közönség reagálását. Az orosz filmművészet alkotásai között vígjátékot is felfedezhetett a közönség. Ilyen volt a „Rettenetes Iván megváltoztatja a foglalkozását” című film. Jelenben az orosz filmek a történelem, a sport, a  tudományos kutatás problémáira,  a valódi értékek bemutatására, a mindennapi eseményekre koncentrálnak.

Kiállítás

A közönség megtekinthette a „Mosfilm története filmplakátokban” és a „II. Miklós cár romániai látogatása (1914. június 1) című kiállítást, amely az Orosz Kulturális és Tudományos Központ szervezésében valósult meg.

Csomafáy Ferenc  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!