ERDON Helyi hírek

2016.08.07. 15:30

Vakációs angolórákra jártak

Közel kilencven gyerek vett részt a Nagyváradon immár hagyományszerűen zajló, amerikai fiatalok által tartott háromhetes vakációs angol tanfolyamon. Mindenki kapott díjat.

Közel kilencven gyerek vett részt a Nagyváradon immár hagyományszerűen zajló, amerikai fiatalok által tartott háromhetes vakációs angol tanfolyamon. Mindenki kapott díjat.

A vakációs tanfolyam immár második éve a rogériuszi 11. sz. általános iskolában zajlik, s a szervezők ezúton is köszönik az iskola vezetőségének, különösképpen Lucaciu Ramona aligazgatónak, hogy helyet biztosított számukra – hangsúlyozta ki Perecz-Simó Annamária, a Diákokért Egyesület vezetője. A háromhetes nyelvtanfolyamot az idén is a Learning Enterprises szervezte, a Diákokért Egyesülettel és a Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezetével közösen (mely utóbbinak vezetője, Szántó Ildikó járult hozzá a kezdetekkor ahhoz, hogy elinduljanak ezek a tanfolyamok), az oktató pedig az idén a Michiganből érkezett, huszonegy éves Bradyn Winiarski volt, aki környezetvédelmi és nemzetközi tanulmányok szakon végzett nemrég.

Lelkiismeretesen

A fiatal hölgy egyébként kilenctől délután egyig négy gyerekcsoporttal foglalkozott, délutánonként pedig lelkiismeretesen, nap mint nap lecketerveket készített. A legkisebbek két csoportjában óvodások, előkészítő osztályosok,elsősök és második osztályosok voltak, a harmadik csoportba harmadikosok és negyedikesek jártak, a nagyok csoportjában pedig ötödikesektől kilencedikesekig minden korcsoport megtalálható volt. Az oktatás kilenckor kezdődött és délután egyig tartott, mindegyik csoportra egy óra jutott. Míg a kicsik esetében az oktatás során az angol nyelvű játékokon volt a hangsúly, a nagyobbaknál főleg beszélgetéssel telt az óra. Nagyváradi gyerekeken kívül Síterből, Csatárból, Biharról is jöttek, sőt, a határon túlról is, tudtuk meg. Kicsiktől a nagyokig szívesen vettek részt, senki nem érezte úgy, hogy feláldozza a vakációját.

Ebben az időszakban Románia-szerte zajlottak a Learning Enterprises önkéntesei által tartott tanfolyamok, de sajnos az idén kevesebb önkéntes érkezett, mint más években, s Nagyváradon például mintegy húsz jelentkezőt kénytelenek voltak visszautasítani.

Hegyek, sóbánya

Bradyn Winiarski a három hét alatt megismerkedett az itteni, magyaros ételekkel, s például a gulyás nagyon ízlett neki, nem különben a krumplis tészta. Ellátogatott többek között a tordai sóbányába, melyhez hasonlót még nem látott, de életében most először találkozott hegyekkel is.

Péntek délelőtt, díjkiosztással ért véget a tanfolyam: kicsik és nagyok a 11. iskola tornatermében gyűltek össze, ahol Perecz-Simó Annamária köszöntötte az egybegyűlteket magyarul és románul, majd Bradyn Winiarski mondta el: köszöni mindazoknak, akik részt vettek a tanfolyamon és reméli, hasznukra válik majd az, amit tanultak. Végül mindegyik résztvevő oklevelet kapott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!