ERDON Helyi hírek

2016.08.29. 14:05

Újabb kétmillió lej útjavításra

Úgy néz ki, tavasszal új székhelyére költözhet a múzeum, mondta Ioan Mang megyei tanácsi alelnök hétfői sajtótájékoztatóján. Több pénzt juttatnak útjavításra, karbantartásra, hangzott el.

Úgy néz ki, tavasszal új székhelyére költözhet a múzeum, mondta Ioan Mang megyei tanácsi alelnök hétfői sajtótájékoztatóján. Több pénzt juttatnak útjavításra, karbantartásra, hangzott el.

Zajlanak a munkálatok a Körösvidéki Múzeum új székházában, valószínűleg január folyamán be is fejeződnek, tudatta Ioan Mang megyei tanácsi alelnök a tegnapi sajtótájékoztatón. A választási kampány során egyik ígérete az volt, hangsúlyozta ki, hogy 2017 végéig elköltözhessen a múzeum, ezt a jelek szerint ennél hamarabb, azaz tavaszig sikerül véghezvinni. A későbbiekben uniós támogatásokat pályáznak majd meg az emeleti, valamint a hátrelévő belső és külső munkálatok elvégzésére, tette hozzá.

Beszédes számok

A keddi megyei tanácsi ülés egyik napirendi pontja a költségvetés kiegészítés megszavazása lesz, melyen belül a rendelkezésükre álló pénzből többet szeretnének a megyei utak karbantartására és javítására szánni, mondta el a megyei tanácsi alelnök. Mandátuma átvételekor a következő volt a helyzet e tekintetben: a 900 kilométernyi megyei út 577 kilométere rossz, 237 kilométere közepes, 160 kilométere pedig jó állapotban volt. Ennek tudatában is fontosnak látja, hogy több pénz jusson az utakra, főleg, hogy az idén kevés pénzt utaltak erre, mondta az alelnök. Kétmillió lejről van szó, melyet eredetileg ugyancsak utakra szántak, de olyanokra, melyek korszerűsítését az Országos Fejlesztési Program (PNDL) finanszírozza. A megyei tanács olyan esetekre utalt pénzt ezekre, ha a PNDL késlekedne az összegekkel. De a PNDL által támogatott munkálatok jó ütemben haladnak, így a pénzt más munkálatokra tudják szánni, mondta Ioan Mang. A Váradles-Tenke, valamint a Kiskopács-Tasádfő közötti utak azok, amelyek javítását a PNDL finanszírozza (előbbinek a részleges átvétele szeptember elején lesz), a költségvetés kiegészítési tervezet szerint pedig a pénzt, amit eredetileg ezekre szántak, többek között a Biharhosszúaszó-Vasand, illetve a Pusztaújlak-Alsótótfalu közötti utak felújítására utalják.

Egy különösen súlyos helyzetre is felhívta a figyelmet a megyei tanácsi alelnök: Barátka és Csarnóháza között, utóbbi település közelében állandó kőhullás-veszély fenyeget, ezért mihamarabb egy tanulmányt végeztetnek el, hogy kiderüljön, mi lenne a legjobb megoldás a hegyoldal megerősítésére.

A kiegészítéssel együtt összesen 4,5 millió lej jutna a megyei utakra, ebből kétmillió lejt felújításra, két és fél millió lejt pedig karbantartásra szánnának.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!