ERDON Helyi hírek

2016.08.24. 17:01

Új tankönyvek negyedikben

A negyedik osztályos diákok a hamarosan kezdődő tanévben hét tantárgyból új tankönyvet kapnak, de kérdéses, hogy ezek magyar fordítása elkészül-e a szeptemberi iskolakezdésre.

A negyedik osztályos diákok a hamarosan kezdődő tanévben hét tantárgyból új tankönyvet kapnak, de kérdéses, hogy ezek magyar fordítása elkészül-e a szeptemberi iskolakezdésre.

Mirabela Amarandei, a Tanügyminisztérium szóvivőe a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva jelentette ki szerdán: „Hét tantárgyból lesznek új negyedik osztályos tankönyvek, és ezek szeptember 12-én a tanulók padjain lesznek. További két tantárgy, a matematika és az angol nyelv estében a bíróság már döntött az óvásokról. Négy tantárgy, a román nyelv és irodalom, a természettudományok, a történelem és földrajz esetében a bíróság jelenleg vizsgálja az óvásokat. Amint ezek befejeződnek, készülhetnek a tankönyvek ezekből a tantárgyakból is” – nyilatkozta a szóvivő. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Cristian Mircescut, Országos Vizsgáztató és Felmérő Központ igazgatóját azzal vádolta jelentésében a miniszterelnök ellenőrző testülete, hogy megszegte a negyedik osztályos tankönyvekre kiírt versenytárgyalás titkosságára vonatkozó előírásokat. Ezt a problémát több, a liciten részt vevő könyvkiadó is jelezte, és ők nyújtottak be óvást a versenytárgyalás eredménye ellen, melyet megítélésük szerint az egyik kiadó szabálytalanul nyert meg. Ennek az ügynek a nyomán a minisztérium leváltotta Cristescut tisztségéből.

Fordítani kell

Felmerül a kérdés, hogy Bihar megyében milyen kihatása van ennek az ügynek. Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a tankönyvszerződések már alá vannak írva, tehát az említett hét tantárgy estében időben meg fognak érkezni Bihar megyébe a tankönyvek, az viszont már nem biztos, hogy ezek időben le is lesznek-e fordítva a kisebbségi nyelven tanuló diákok számára. Kéry Hajnal felhívta a figyelmet ugyanis arra, hogy az elemi osztályokban a kisebbségi oktatásban minden tantárgyat az adott nemzeti közösség nyelvén oktatnak, ami alól csak a román nyelv és irodalom oktatása a kivétel, amit ugyan román nyelven, román nyelvű, de speciális tankönyv és speciális tanterv alapján tanítanak. Kéry Hajnal elmondta, hogy a kisebbségi oktatásban használt román nyelv tankönyvek már megvannak. A főtanfelügyelő-helyettes hozzátette, hogy amennyiben elhúzódik a tankönyvvita, akkor áthidaló megoldásként a tanítónők használhatják az iskolákban meglévő régi tankönyveket, de mivel a tanterv módosult, ezért a tanítónőknek alkalmazkodniuk kell az új tantervhez. Végezetül kérdésünkre válaszolva Kéry Hajnal elmondta, hogy egy-egy tantárgyból minden évfolyamban két, vagy több elfogadott tankönyv is van, ezek közül választja ki a tanár, a tanító azt, amelyikből dolgozni akar, de van olyan eset is – és ez most is elképzelhető –, hogy egy-egy tantárgyból a minisztérium csak egy tankönyvet fogad el.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!