ERDON Helyi hírek

2016.08.19. 08:37

Tanszergyűjtési akciót szerveznek

Az RMDSZ Nagyváradi Nőszervezetének, valamint Kecse Gabriella váradi, helyi önkormányzati képviselőnek a kezdeményezéseit ismertették az illetékesek a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az RMDSZ Nagyváradi Nőszervezetének, valamint Kecse Gabriella váradi, helyi önkormányzati képviselőnek a kezdeményezéseit ismertették az illetékesek a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kecse Gabriella váradi önkormányzati képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a várad-olaszi RMDSZ-körzetben elnökváltás történt, az elnöki pozíciót Porsztner Béla korábbi körzeti alelnök tölti be. Mint kifejtette, a már korábban tárgyalt és az önkormányzat felé benyújtandó javaslatok mellett fontosnak tartják a váradi Bazár-épület, és azon is belül az átjáró rész felújítását, valamint a Kert utca épületeinek megmentését, utóbbiért az aláírásgyűjtést is szorgalmazzák. Kecse Gabriella kiemelte, hogy legközelebb augusztus 22-én, hétfőn tart fogadóórát Olaszi és Püspöki körzetekben 17 órától (Olaszi) és 19 órától (Püspöki). Aki ezeken a napokon éppen nem ér rá, az telefonon (0742.690.032) vagy elektronikus levélben (kecse.gabi@yahoo.com) is keresheti Kecse Gabriellát. A képviselők kérése szerint a különböző körzetekben megszervezett fogadóórákra az érintettek vigyék személyi igazolványukat is.

Olvasás Világnapja

Széll Gabriella az RMDSZ Nagyváradi Nőszervezetének elnöke két projektre hívta fel a figyelmet. Szeptember 8-án, az Olvasás Világnapján OlvasLak címmel az olvasást és az anyanyelv megőrzését népszerűsítő tevékenységet szerveznek 10-12 éves gyerekeknek a váradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárban. A program két részből fog állni: egy felolvasást követően a résztvevőknek kérdésekre kell válaszoljanak és írásban kell ismertessék kedvenc könyvüket. A verseny első három helyezettje részt vehet a budapesti Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés ülésén. Körülbelül 30 gyermek jelentkezését tudják fogadni, jelentkezni augusztus végéig Széll Gabriellánál lehet (0773-933.620, szellgabriella@yahoo.com).

Tanszergyűjtés

Széll Gabriella egy másik projektet is ismertetett. A Sulira fel elnevezésű tanszergyűjtési akció keretében augusztus 22. és szeptember 18. között aki akar bármilyen tanszert (füzetek, új vagy használt, de jó állapotban levő iskolatáskák, tolltartók, ceruzák stb.) adományozhat a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az adományokat az RMDSZ körzeteinél vagy a megyei RMDSZ székháznál lehet leadni, de kérésre el is hozzák a szervezők (kapcsolattartó személy Széll Gabriella). Az említett helyszíneken kívül augusztus 22–26. között a nagyváradi várban is le lehet adni az adományokat, ugyanis ezen időszakban rendezik meg az I. Nagyváradi Bábos Tábort. A tábor ideje alatt, egész héten át (hétfőtől-péntekig), 9-16 között várják a felajánlott tanszereket. Biró Rozália szenátor asszony hozzátette: az iskolák és az egyházközségek jelölik ki a rászoruló családokat, a tanszercsomagokat pedig korosztály és nem szerint állítják majd össze.

Kulturális együttműködés

Biró Rozália ismertette az augusztus 15-én szervezett találkozó főbb témáit, amelyen a váradi kulturális és civil élet képviselői mellett jelen volt Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere is. Többek között elhangzott, hogy Nagyváradon a civil szervezetek nagyon kevés vagy semmilyen támogatást nem kapnak az önkormányzati költségvetésből. Továbbá Debrecennel közösen szeretnék újraindítani a Fresh Art programot, amely keretében fiatal művészeket támogatnák. Végezetül elhangzott, hogy mivel Debrecen megpályázza a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, ezért regionális szinten Nagyvárad együttműködésére is számítanak. A váradi munkacsoportban Péter I. Zoltán megyei tanácsos, Huszár István váradi tanácsos és Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója vesz részt.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!