ERDON Helyi hírek

2016.08.09. 13:56

Szükség van az önkéntes véradókra

Mintegy harminc százalékkal csökkent a véradók száma a váradi vérközpontban, s kedden arról adtak hírt, hogy teljesen lemerültek tartalékaik. Jelenleg Arad megyét próbálják segíteni. Az utóbbi hetek során több felhívást is intéztek a lakosokhoz, hogy jöjjenek vért adni.

Mintegy harminc százalékkal csökkent a véradók száma a váradi vérközpontban, s kedden arról adtak hírt, hogy teljesen lemerültek tartalékaik. Jelenleg Arad megyét próbálják segíteni. Az utóbbi hetek során több felhívást is intéztek a lakosokhoz, hogy jöjjenek vért adni.

Mint nyaranta általában, most is kevesebb az önkéntes véradó, mint egyébként, s ez jelenleg komolyan érezteti hatását. Annál is inkább, mivel Aradon súlyos hiány alakult ki, melyet az ottani vérközpont nem tudott orvosolni, ezért most oda is vért és vérkészítményeket kell küldeniük, tudtuk meg dr. Ligia Burtă igazgatótól.

Sürgős felhívás

Az utóbbi hetek során az egyik ismert közösségi portálon több felhívást is intéztek a lakosokhoz, hogy jöjjenek vért adni – hétfőn azt adták hírül, hogy B vércsoport tartalékaik (mind az Rh pozitív, mind az Rh negatív) teljesen lemerültek, kedden pedig újabb sürgős felhívásban kérték a lakosokat, hogy adjanak vért, mert ezúttal minden vércsoportból hiány alakult ki. „Kedves donorok, várjuk, hogy minél többen jöjjenek vért adni. Tartalékaink teljesen lemerültek, emiatt sajnos nem tudjuk ellátni a kórházakat” – írták.

Újdonság, hogy kaptak egy mikrobuszt a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalától, ősztől fogják ismét használni, lényeges segítség számukra, hogy ily módon vidéki véradók is hozzájárulhatnak a tartalékok feltöltéséhez.

Általában naponta mintegy ötvenen szoktak véradásra jelentkezni a Nagyváradi Vérközpontnál, de mostanában csak mintegy harmincan jönnek. Túlnyomó többségük 35 és negyven év közötti (évekkel ezelőtt 45–50 évesek jöttek leginkább).

Gondozottan

A Louis Pasteur utca 30 sz. alatti épületben hétfőtől péntekig 7.30-tól 11.30-ig várják a véradókat. Nagyváradi lakhellyel kell rendelkezniük, koruk 18 és 60 év közötti lehet, súlyuk pedig nők esetében 50 és 100, férfiaknál 58 és 110 kilogramm közötti lehet. Elvárás az is, hogy a donor ne legyen analfabéta, ezt bizonyítandó, jelentkezéskor egy kérdőívet töltetnek ki vele. A higiéniai szempontokra nagy hangsúlyt fektetnek, s ha valakit egyszer gondozatlannak találtak és hazaküldtek, második alkalommal, ha ugyanez áll fenn, elveszíti a véradáshoz való jogát.

Fontos, hogy a donorok egy nappal a véradás előtt ne fogyasszanak zsíros ételeket, viszont igyanak sok folyadékot, a megfelelő hidratáltság ugyanis könnyebbé teszi a véradást. A vérnyomásuk is megfelelő kell legyen, s kizáró ok, ha valaki például az élete során TBC, malária, vagy szifilisz fertőzésen esett át, de többek között a cukorbetegség, a szívbetegség, az epilepszia, s az erős rövidlátás is kizárja az önkéntes véradást.

A véradás reggelén lehet vizet, teát, kávét inni, valamint pirított kenyeret vagy kekszet fogyasztani, viszont tilos a dohányzás legalább két órával a véradás előtt és után.

Véradáskor 410–450 milliliter vért vesznek le, ez mennyiségileg két óra alatt, összetételét tekintve pedig két hét alatt termelődik újra. Mindig egyszer használatos felszereléseket használnak, tehát a fertőzések ki vannak zárva. A véradást megelőzően megvizsgálják a vércukor-, a transzamináz és hemoglobin szintet, megmérik a pulzus számot és a vérnyomást.

Vizsgálatok

Miután levették a szükséges vérmennyiséget, egy sor további vizsgálatnak vetik alá (vércsoport, Rh, hemoglobin, májfunkciók, B és C hepatitisz, HIV, T-sejtes leukémia-limfóma vírus, szifilisz), s az eredményeket kérésre továbbítják a váradónak interneten keresztül, de ha nem is kéri, amennyiben valamilyen gondra derül fény, postán továbbítják az eredményt, zárt borítékban. Azok, akik több mint évente kétszer adnak vért, periodikusan egy teljes hematológiai, biokémiai, virológiai vérvizsgálaton is átesnek, melynek eredményeit szintén megkaphatják. Ez amúgy teljes áron több száz lejbe kerülne, mondta el a vérközpont igazgatója. A vérvizsgálatok során megyénkben évente több tíz B és C típusú sárgaság fertőzést fedeznek fel ily módon, de elvétve HIV-fertőzésekre is fény derült.

Előnyök

Több mint ötven lej értékű étkezési jegyek is járnak a véradásért (de vannak, akik úgy döntenek, hogy ezeket teljesen vagy részben felajánlják a vérközpontnak), a munkakönyves alkalmazottak aznapra szabadnapot vehetnek ki, s harminc napig féláron utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön. Nem utolsó sorban: a véradást követő regenerálódás egészséges a szervezet számára. Minderről többet a vérközpont http://www.proviataoradea.ro című web-oldalán lehet megtudni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!