ERDON Helyi hírek

2016.08.23. 17:25

Nálunk egyelőre elég orvos van

Országos szinten egyre komolyabb személyzethiánnyal küzdenek a kórházak, a Bihar megyei Sürgősségi Klinikán azonban nincsenek komoly gondok, igaz, egyre nehezebb betölteni bizonyos posztokat.

Országos szinten egyre komolyabb személyzethiánnyal küzdenek a kórházak, a Bihar megyei Sürgősségi Klinikán azonban nincsenek komoly gondok, igaz, egyre nehezebb betölteni bizonyos posztokat.

Mintegy tizenháromezerrel kevesebb orvos dolgozik a hazai kórházakban, mint ahányra szükség lenne, tájékoztat a Mediafax hírügynökség. Egyre nagyobb méreteket ölt a migráció, több városban hiányoznak például a kardiológusok, az orr-fül-gégészek, a sürgősségi szakorvosok, az onkológusok. Van, ahol az orvoshiány eléri az ötven százalékot is, egyes kórházi osztályokat meg is szűntek emiatt. Vannak orvosok, akik kénytelenek havi tíz-tizenegy ügyeletet elvállalni, s hiába szerveznek versenyvizsgát az adott helyekre, csak elvétve akadnak jelentkezők. „Elvéreznek a tartalékaink, komoly gondjaink származnak még majd az orvosok exodusából. Egyetlen szektorban sem olyan fontos az alkalmazott, mint a gyógyászatban és vannak városok, ahol teljes egészségügyi szakterületek hiányoznak az alkalmazottak hiánya miatt” - nyilatkozta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Alig bírják

Kolozsváron egyes orvosok havi tíz-tizenegy ügyeletet kell elvállaljanak, sokan közülük már alig bírják fizikailag. Az Arad megyei Borosjenőben új városi kórház létesült 2010-ben, s azóta sem sikerült betölteni egyes posztokat – jelenleg például égető szükség lenne három sürgősségi szakorvosra és egy nőgyógyászra. Az ottani polgármesteri hivatal ANL lakásokat is felajánlott a jelentkezőknek, mindhiába. Aradon a megyei kórházban mindegyik szakterületen orvoshiány van, hasonló a helyzet Vajdahunyadon is. Dolj megyében mintegy 25%-os orvoshiánnyal küszködnek, Gorj megyében 35%-os a hiány, Craiovában egyes orvosok még a rezidenciátus idején kivándorolnak.

A Bihar megyei Sürgősségi Klinikán viszont nincsenek komoly gondok, tájékoztatta lapunkat dr. Daina Lucia orvosi igazgató. Igaz, ha jóváhagyják azt a törvénytervezetet, amely szerint az ügyelet után az orvosoknak 24 óra pihenés jár, akkor nehézségekkel szembesülhetnek, tette hozzá. Az orvosi posztok náluk rendszerint nyugdíjaztatások miatt üresednek meg, illetve mivel új szakterületeket hagy jóvá a minisztérium. Jelenleg öt orvosi poszt jóváhagyására nyújtottak be kérelmet: szívsebészt, szájsebészt, arcsebészt, továbbá intenzív-terápiás szakorvost és neonatológust vennének fel.

Egyre kevesebben

Nagyobb a hiány a kisegítő személyzet és a középkáderek terén, itt hatvanhat posztot hirdetnek meg hamarosan: többek között huszonkét asszisztensre, húsz ápolóra, tíz felvigyázóra lenne szükségük. Szerencsére – mondta az orvosi igazgató – a középkáderek és a kisegítő személyzet esetében az állás meghirdetésének procedúrája egyszerűbb és a hiányt csak a megüresedéstől számított két-három hónapon keresztül érzik, amíg megszervezik a versenyvizsgát. Mindig jelentkeznek a megüresedett állásokra, igaz, egyre kevesebben. Ennek az a magyarázata, hogy az állami szektorban az asszisztensek és a kisegítő személyzet fizetése elég alacsony, a többség magánkórházakban próbál elhelyezkedni, vagy külföldön igyekszik boldogulni.

Állandó stressz

Az, hogy a megyei kórház nem küzd komoly személyzeti hiánnyal, nagyrészt a kórház által biztosított jó körülményeknek, korszerű felszereléseknek köszönhető, mondta el lapunknak dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika menedzsere. De ha nem változik az orvosokkal kapcsolatos hozzáállás, akkor nálunk is gondok lehetnek. Egyrészt hiába emelték meg huszonöt százalékkal az orvosok fizetését, ha külföldön tízszer annyit kereshetnek. Másrészt nálunk mindenért az orvost hibáztatja a közvélemény, sokan közülük folyamatos stresszben élnek, s ehhez a sajtó is hozzájárul, mivel rendszerint a negatívumokat hangsúlyozza ki, tette hozzá a kórházmenedzser.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!