ERDON Helyi hírek

2016.08.15. 13:12

Muzsika a Szűzanya dicsőségére

Ötödik éve rendezik meg Váradon az Ave Maria koncerteket. Ezúttal pénteken tartották meg a hangversenyt a székesegyházban.

Ötödik éve rendezik meg Váradon az Ave Maria koncerteket. Ezúttal pénteken tartották meg a hangversenyt a székesegyházban.

A péntek esti koncertet felvezető Oláh Gabriella kifejtette, hogy az öt éve immár hagyományosan megrendezendő Ave Maria koncertek célja ritkán hallható zeneművek előadása, illetve olyan kompozíciók megszólaltatása, melyeknek témája a Szűzanya. A megszólaltatandó kompozíciókról is ejtett néhány szót, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a hívek adományokat adhatnak a székesegyház orgonájának felújítására.

Az előadott művek

A két részből álló hangverseny első darabja J.E. Eberlin O Sancta Maria című műve volt, melynek szólóját Varga Tassin Erzsébet és Mányoki Mária meghívott énekesek adták elő. A koncert első részében L. Leo, J. Rheimberger, G. Galuppi és Demény Dezső egy-egy kompozícióját szólaltatta meg a két énekes hol szólóban, hol duettben. Varga Tassin Erzsébet Nagyváradon született, itt kezdte el énektanulmányait a Népművészeti Iskolában, majd Franciaországban folytatta tanulmányait, előbb Nantesban, később a párizsi Schola Cantorumban. Énekesi karrierje során több oratórium szoprán szólóját énekelte. Mányoki Mária szintén Nagyváradon született, 1990 óta a Kolozsvári Magyar Opera tagja. Számos kortárs operában énekelt és előszeretettel játszik karakter szerepeket operettekben, mindemellett a kolozsvári Szent Mihály templom zenei életének szervezője. A hangverseny közepén a nagyváradi székesegyház Szent Cecília kórusának fellépése képezte a cezurát, mely Leo Delibes Messe Breve című kompozícióját szólaltatta meg Oláh Gabriella irányítása alatt. Az áhítattal, átéléssel megszólaltatott műben Lupo Kornália szoprán és Bárdi Márta alt énekelték a szólókat. Ezt követően ismét Varga Tassin Erzsébet és Mányoki Mária léptek az oltár elé és szólaltattak meg Ruzitska, Bellini, Verdi és Donizetti műveket. A hangverseny egy vidám, eredeti, frappáns művel zárult, Antonio Vivaldi Gloriájának harmadik tételét, a Laudamus te címűt énekelte a két vendégénekes. A hangverseny hangszeres zenei kíséretét Costin Éva, Oláh Gabriella, Lukács Róbert – hegedű, Fodor Réka – brácsa, Ichim Beáta – gordonka és Ferencz Mercédes – zongora biztosították.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!