ERDON Helyi hírek

2016.08.25. 17:53

Mi legyen az egykori Szabadság mozival?

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere internetes közvélemény-kutatást hirdetett a napokban arról, hogy milyen funkciót találjanak az egykori Szabdság mozinak.

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere internetes közvélemény-kutatást hirdetett a napokban arról, hogy milyen funkciót találjanak az egykori Szabdság mozinak.

Az elmúlt időszakban időről–időre felmerült az ötlet, hogy fel kellene újítani azt az épületet, legutóbb Huszár István, a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője, korábbi alpolgármester állt elő az önkormányzati választási kampányában ezzel az ötlettel.

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere augusztus 24-én közölte facebook oldalán felhívását arról, hogy várja a váradiak javaslatait a volt Szabadság Mozi felhasználásáról. „Ez új információ számomra” – mondta Huszár István szerkesztőségünknek arra a kérdésére válaszolva, hogy tud-e Malan kezdeményezéséről, majd hozzátette: „a fontos az, hogy az épület fel legyen újítva. Én nem sértődök meg, ha valaki beterjeszti megvalósításra azt, amit én vetettem fel”.

Huszár István kiemelte, hogy a Fekete Sas palotának az a része olyan, mint azok a húsvéti tojások, amelyek kívül nagyon szépen hímzettek, belül viszont üresek. A Fekete Sas palota is kívülről nagyon szépen fel van újítva, miközben belül több helyen ki van dúcolva, tehát gyakorlatilag omlásveszély is fennáll. „Mindenképpen fel kell újítani az épületet” – szögezte le Huszár István, hozzátéve, hogy valamilyen zenei rendeltetést kellene majd találni neki. Elárulta, hogy egy alkalommal bevitte oda a neves operaénekest, Alexandru Badeat, aki azt mondta, hogy a nagy moziterem nem lenne alkalmas operaelőadások megtartására, mert kicsi a színpada, de a terem akusztikája nagyon jó. A nagyteremben a nézőtér mozdítható kellene, hogy legyen, hogy bálteremként is funkcionálhasson. A kistermet nem is olyan régen újították fel, az kulturális, multifunkcionális teremként szolgálhatna. A Bihari Napló kérdésére válaszolva hozzátette, hogy ezeket a javaslatokat be is fogják terjeszteni a városvezetéshez.

Kellenek a jó ötletek

A maga során Mircea Malan a Bihari Naplónak elmondta: az világos volt, hogy valamit kezdeni kell ezzel az épületkomplexummal, melynek ma is hasznosítható funkciót kell találni. Elárulta, hogy voltak találkozók építészekkel, a kulturális élet képviselőivel, szóval nagyjából már lehet tudni, mit akar kezdeni a város az épülettel, de ő azért hirdette meg az online közvitát, hogy a polgároktól érkező összes jó ötletet hasznosíthassák. Tudatta, hogy az internetes felhívást máris mintegy ötvenezer ember látta. Mint mondta, mind az önkormányzat, mind pedig a polgárok azt szeretnék – legalábbis eddigi megnyilvánulásaik alapján –, ha egy multifunkciónális komplexum lenne ott, ahol kulturális rendezvényeket lehet majd tartani. Mindenképpen a váradiak és a turisták előtt nyitva álló létesítménnyé szeretnék átalakítani a volt Szabadság mozi épületét, tette hozzá Mircea Malan, aki kérdésünkre válaszolva elmondta: egyelőre még nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni a felújítás, de hogy több mint egymillió eurót rá kell majd költeni, az biztos. Kifejtette, hogy most dolgoznak a megvalósíthatósági terven, és ugyancsak kérdésünkre válaszolva Malan leszögezte, hogy a felújítást még ebben a négy éves önkormányzati mandátumban szeretnék elvégezni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!