ERDON Helyi hírek

2016.08.31. 11:13

Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivál

Szeptember 1. és 3. között zajlik a 6. Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivál (MECEFF „7+1”), amelynek elnöke Radu Gabrea, a romániai filmvilág egyik legnevesebb egyénisége.

Szeptember 1. és 3. között zajlik a 6. Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivál (MECEFF „7+1”), amelynek elnöke Radu Gabrea, a romániai filmvilág egyik legnevesebb egyénisége.

A fesztiválszervezők igényszintjének, a nemzetközi filmes követelmények ismeretének, a nemzetközi filmvilág neves alkotóival való kapcsolatnak jelentős szerepe van az ilyen, európai színtű rendezvénysorozat szervezésében. Ilyen szempontból kiemelkedő helyet foglal el a MECEFF. Minden medgyesi polgár büszke lehet arra, hogy a 6. alkalommal gördül fel a függöny városuk Főterén. A Közép-Európai országok, a 2014-2015 évben készült, legjobb filmjeit láthatja a filmet szerető közönség. A „+1” a meghívott országot jelöli. Ebben az évben Oroszország filmvilágában nyerhetünk betekintést. A MECEFF szervezői, az Oroszország bukaresti nagykövetségével, a Mosfilm, az Orosz Tudományos és Kulturális Központtal együttműködve, az orosz (szovjet) filmek legjobbjait válogatták a filmfesztiválra. A szovjet-orosz filmek közül láthatók: Vlagyimir Menysov rendezésében készült „Moszkva nem hisz a könnyekben” című film, amely 1980-ban Oscar díjat kapott a „Legjobb külföldi film” kategóriában. 84, milliós költségvetésű alkotás nagy sikernek örvendett. 2015-ben Szergej Popov rendezésében „Doroga na Berlin” című alkotást, A sivatag fehér napja (1970, rendező Vladimir Motyl), és az első, 1934-ben készült „ Az egész világ nevet, énekel és táncol” című zenés szovjet filmet (Rendező: Grigorij Alexandrov) tekintheti meg a közönség.

Versenyfilmek

Jó éjt, mami! című, 2014-ben forgatott osztrák filmdráma rendezői Severin Fiala és Veronika Franz. Vidéki nyaralóban magukra hagyott 10 éves ikrek várják az anyjukat. Visszatér egy plasztikai műtét után, arcát fehér gézkötéssel fedő hölgy. Az ikrek meg vannak győződve, aki megjött, az nem az anyjuk, hanem egy idegen, betolakodó. Ki akarják deríteni az igazságot.

A kígyó fivérek nevű, 2015-ben készült cseh film rendezője Jan Prusinovsky. A főszerepben két testvér, akik egymástól eltérő módon közlekednek az életben. A testvérek Prágához közeli kisvárosban élnek, zűrös családi körülmények között. Nem képesek saját életmódot kialakítani. Az idősebbik fiú szilárdabban áll a „talajon. A fiatalabb ellenben nyaralókat rabol ki. A film pozitívuma a Hardek fivérek (Matej és Krystof ) hiteles színészi játéka.

2015-ben Radu Jude rendezésében készült az „Aferim!” című, román- bolgár- cseh remekmű, amely 13 díjat nyert. Cselekménye Havasalföldön, a XIX. század elején játszódik le. Egy bojár megbízása alapján, Constandin pandúr, serdülő fiával együtt, keresi a Carfin nevű cigány rabszolgát, aki állítólag jelentős összeggel megszökött. A XIX. század első évtizedeiben létező mentalitás alakulását követhetjük nyomon.

2015-ben, Ivan Ostrochovsky rendezésében készült Koza című szlovák-cseh film főszereplője Peter Balaz, becenéven „Kecske”(Koza), volt olimpiai bokszbajnok, aki élettársával együtt, lerobbant környéken lakik. Egyik napról a másikra tengődnek. Misa, az élettársa áldott állapotba kerül. Ráveszi Kozát, szerezzen pénzt, a terhesség megszakítására.

Sonja Prosenc rendezte „A fa” (Grevo) című szlovén- olasz filmet. Reménytelen helyzetben levő családról szól. Három ember története. Feltárja egy anya tragikus sorsát. Két fia van (Alek és Veli). A ház és az udvar jelenti számukra a biztonságot. A ház menedéket jelent számukra.

2016-ban, a legjobb idegennyelvű filmnek járó  Oscar- díjat nyert „Saul fia” című film rendezője Nemes Jeles László. 1944 októberében 7.-én Auschwitz Birkenau-i haláltáborban zajlik le a film cselekménye. Saul Auslander életének másfél napját mutatja be.  Saul az egyik krematórium Sonderkommandójánk tagja. A krematóriumban dolgozva, az egyik gyermekben saját fiát véli felismerni. Elhatározza, hogy a hagyománynak megfelelően temeti el. A film számtalan díjat nyert.

2015-ben, Malgorzata Szumowszka rendezésében készült „A test” című lengyel film. Egy halottkém számára a legnagyobb probléma lánya anorexiája. A pszichiátriai klinikára viszi a gyermekét, ahol Anna, a pszicho- terapeuta veszi kezelésbe, aki maga is démonjaival küzd. Szokatlan módszerekkel igyekszik betegeit gyógyítani.

A 6. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál értékét növeli, hogy a bemutatott filmek más nemzetközi fesztiválokon is szerepelnek, díjakat nyernek.

Andrej Tarkovszkij filmrendezőre emlékezve     

A fesztivál alkalmából a filmvilág egyik jelentős személyiségére Andrej  A. Tarkovszkij-ra (1932 - Zavrazsje faluban- 1986 Párizs) is megemlékeznek. Orosz (szovjet) filmrendező, forgatókönyvíró, a modern filmművészet stílusteremtóje. Karrierje 1962-ben kezdődött Iván gyermekkora című filmjével, amely hatalmas sikert aratott. 1966-ban Andrej Rubljov című  filmjének forgatása közben atrocitások érték a szovjet belügyi hatóságoktól. A Solaris című filmje 1972-ben nemzetközi sikert ért el. A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri külön díját nyerte el. 1974-ben a Tükör című filmjével mutatkozott be. A Sztalker című filmjének forgatása során szembe került a hatalommal. Ingmar Bergman Tarkovszkijról a következőket mondta: Számomra a világ legnagyobb filmrendezője, az, aki felfedezett egy új nyelvet a film természetéhez méltóan, mert az életet, mint egy tükörképet, mint egy álmot mutatja be.

Meghívott ország: Oroszország

A filmfesztiválon az orosz (szovjet) filmvilág jelentős alkotásait ismerheti meg a közönség. Az idősebb korosztály film kedvelői bizonyára még emlékeznek Mihail Kalatozov „Szállnak a darvak” (1957) című filmjére, Grigorij Csuhraj „Ballada a katonáról” (1959) című alkotására vagy Nyikita Mihalka rendezésében készült „Oblomov néhány napja” című produkcióra. Az idei filmfesztiválon ezek az alkotások is megtekinthetők. Andrej A. Tarkovszkij filmjei közül bemutatják : Iván gyermekkora, Andrej Rubljov és Sztalker című produkciót.

Figyelemreméltó a jiddis film szekció, amelyen három filmet mutatnak be. A MECEFF (7+1) válogatás elve azért is figyelemre méltó, mert azok az alkotások szerepelnek a programban, amelyeket az adott ország a legjobb filmalkotásként értékel. Ennek következtében a vetített filmek között nem lehet gyenge film.

A 6. MECEFF megnyitója

Szeptember elsején, Medgyes Főterén, a filmfesztivál megnyitóján Radu Gabrea rendezésében, 2016-ban készült „Împărăteasa roșie -Viața și aventurile Anei Pauker” című filmjét és a 2012-ben készült az „Eladó zsidók” (Evrei de vânzare) című dokumentumfilmjét mutatják be.

Csomafáy Ferenc  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!