ERDON Helyi hírek

2016.08.25. 14:33

Indul a váradi komolyzenei évad

Tartalmas műsorral várja az idén is a komolyzene kedvelőit a Nagyváradi Filharmónia. A hamarosan kezdődő évad főbb eseményeiről, meghívottjairól az intézmény vezetői tájékoztattak.

Tartalmas műsorral várja az idén is a komolyzene kedvelőit a Nagyváradi Filharmónia. A hamarosan kezdődő évad főbb eseményeiről, meghívottjairól az intézmény vezetői tájékoztattak.

Jövő keddtől kezdődően várják azokat, akik bérleteket szeretnének vásárolni, az árak a korábbi évadhoz képest nem változtak, mint ahogy a terem bérleti díja sem, tudatta Tódor Albert igazgató. Ezúttal is kétféle bérlet váltható, teljes évadra, vagy pedig tíz koncertre, ez utóbbiak igény szerint választhatók ki. Viszont a tíz hangversenyre feljogosító bérlettel rendelkezőknek időben helyet kell foglalniuk, tudtuk meg.

Elégedettek

A program kialakításakor igyekeztek figyelembe venni a publikum javaslatait – az elmúlt évad során közvélemény kutatást is végeztek - s ezúttal is jeles hazai és külföldi meghívottak lépnek majd fel a hangversenyeken, egyúttal lehetőséget adnak a fiatal művészeknek is bemutatkozni, akárcsak az elmúlt évek során. Mint kiderült, a megkérdezettek 95%-a elégedett volt a programmal és az előadások színvonalával, mondta el a filharmónia igazgatója.

Az új évad kínálatáról Foica László művészeti igazgató számolt be. Mint elhangzott, a 38 hangverseny közül kilencet Romeo Rîmbu, hetet Jankó Zsolt, a filharmónia két karmestere vezényel majd, a többi koncertre pedig hazai és külföldi vendég-karmestereket hívtak meg - fellép többek között a hollandiai Josef Sulen, a bulgáriai Ivan Iliev, Paul Mann Angliából, Shinya Ozaki Japánból. Öt nagyszabású vokál-szimfonikus hangversenyt is műsorra tűztek, melyeken a filharmónia Lászlóffy Zsolt által vezényelt kórusa is fellép. Ezek során októberben Rossini Stabat Mater című művét adják majd elő, karácsony előtt Bach Karácsonyi Oratóriumát, a tavaszi fesztivál során Haydn Az évszakok című oratóriumát, nagycsütörtökön Verdi Rekviemjét, május végén pedig Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét, a zeneszerző halálának ötven éves évfordulója alkalmából.

Újdonságok

Amint a művészeti igazgató megjegyezte: mint mindig, az idei évad során is műsorra tűztek közkedvelt és ismert klasszikus, romantikus, vagy épp huszadik századi műveket, de kevésbé ismerteket is, melyek között Nagyváradon premierként elhangzó alkotások is lesznek – mint például Samuel Barber és Karl Goldmark hegedűre írt hangversenyei. Megemlítette a művészeti igazgató a két operagálát is, ezek október 13-án, illetve július 8-án vannak műsorra tűzve.

Tódor Albert hozzátette: az idén is megszervezik Az Ősz Szimfóniái című fesztivált november 7 és 13 között, s a tavaszi fesztivált is, melyre főleg japán vendégművészeket hívtak meg. Az őszi fesztivál egyik jeles zenei eseménye a Napocelli gordonka együttes előadása lesz.

Mint elhangzott, a november 29-i hangverseny során Románia Nemzeti Ünnepe alkalmából román műveket mutatnak be, többek között George Enescu 1., C-dúr zenekari szvitjét, a zeneszerző születésének 135 évfordulóját is ünnepelve egyúttal. A december 15-i hangversenyen pedig többek között Benjamin Britten zeneszerző halálának 40 éves évfordulója alkalmából elhangzik majd a Variációk és fúga egy Purcell témára című alkotása.

Évadnyitó

Az évadnyitó előadás szeptember 22-én lesz, elhangzik Berlioz Római karnevál című művének nyitánya, C-Saint-Saens 3., h-moll hegedűversenye, továbbá C. Franck d-moll szimfóniája, vezényel Jankó Zsolt, hegedűn közreműködik Gabriel Croitoru.

Tódor Albert elmondta, tavaly kétszáz bérletet adtak el, az utóbbi évek során egyre nőtt a látogatók száma, átlagban a terem 82 százaléka telik meg a hangversenyek során. Arra is felhívta a figyelmet: a közvélemény kutatás alapján kérése az, hogy a publikum tagjai ne hozzanak hat évesnél kisebb gyerekeket a koncertre, mert a kisgyerekek nemegyszer zavarták már az előadásokat. Jóérzés kérdése az is, tette hozzá, hogy ne egyenek a hangverseny alatt zacskóból, mert ezzel zavarják a körülöttük lévőket.

Jeles meghívottak

Az idei évadra közel hetven hazai és külföldi vendégművészt hívtak meg. A hegedűművészek között szerepel Artur Kaganovskiy (USA), Nina Karmon és Nicolas Koeckert (Németország), Ayumi Tamura (Japán), Zalai Antal (Magyarország) és nem utolsósorban a hazai Gabriel Croitoru, illetve Cristina Goicea. A zongoraművészek között lesz Dana Borşan, Viniciu Moroianu, a Romániából elszármaott, Németországban élő Székely Attila, illetve Tomoka Sogabe Japánból.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!