ERDON Helyi hírek

2016.08.23. 11:40

Felújítják a plébániaépületet

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a lazarista rend közös támogatásával felújítják a Katalin-telepi plébánia épületét, melyet közösségi találkozóhelyként képzelnek el a jövőben.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a lazarista rend közös támogatásával felújítják a Katalin-telepi plébánia épületét, melyet közösségi találkozóhelyként képzelnek el a jövőben.

Barta Szabolcs lazarista atya, Katalin-telepi plébános az Erdély Online-nak arról számolt be, hogy egy nagy méretű projektről van szó. A templom épülete elég jó állapotban van, viszont a plébánia épületének az állaga nagyon megromlott. Baj van a tetőszerkezettel, az ablakokkal, ajtókkal, valamint az egész gépészettel, a villany-, a fűtés- és a vízhálózattal, melyeket mind ki szeretnének cserélni, illetve az egész ingatlant felújítani. Remélhetően decemberig a belső munkálatokkal végeznek, majd a külső kivitelezés a jövő évben folytatódik. A beruházást a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Missziós társaság, vagyis a lazarista rend finanszírozza közösen.

A közeljövőben a templom renoválását is szeretnék megvalósítani. A plébánia felújítása esetében a híveket nem akarták megterhelni, vagyis nem kértek tőle semmiféle támogatást, viszont a templom restaurálásánál az ő segítségükre is szükség lesz. Rendbe kéne hozni a sekrestyét, az oratóriumot, az ablakokat, meg kellene oldani a szigetelést.

A plébánia épületét úgy képzelték el, hogy lesz egy elkülönített rész az ott lakó két lazarista atya, vagyis a plébános és a segédlelkész számára, a többi helyiséget azonban a hívek rendelkezésére bocsátják. Lesznek tehát közösségi, ifjúsági és egyéb termek, iroda, kis konyha, az udvarban terasz, játszótér. „Szeretnénk kinyitni ezt az épületet, hiszen a plébánia nem egy magánház, hanem az egyházközséget, a híveket szolgálja. Jöjjenek ide bátran az emberek”- hangsúlyozta a tisztelendő.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!