ERDON Helyi hírek

2016.08.21. 17:15

Bányavirág, avagy fenntartani a boldogság látszatát

Péntek este a Szigligeti Nyári Esték programja keretében a Szigligeti Színházban mutatták be Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját a társulati tag Hunyadi István rendezésében.

Péntek este a Szigligeti Nyári Esték programja keretében a Szigligeti Színházban mutatták be Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját a társulati tag Hunyadi István rendezésében.

Székely Csaba 2009-ben vált egycsapásra népszerűvé, Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című rádiójátékával elnyerte a BBC Radio drámapályázatát. Az elismerést aztán további hazai és nemzetközi sikerek követték: a Bányavidék-trilógia 2011-es debütjét követően az egyes részek valósággal meghódították Európa színpadait.

A trilógia első része, a Bányavirág egy műhelygyakorlaton született meg, középpontjában pedig egy erdélyi kis község szürke, rideg valósága áll. A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fenn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok riasztóan növekvő számáról kérdezi a lakosokat, ők büszkén azt nyilatkozzák, hogy minden körülmények között felelősen őrzik a hagyományokat. A település tragikomikus valóságában egyedül a folyton vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, őt azonban sem a község kinézett doktora, sem a meggyötört szomszéd és annak csinos féltestvére, sem pedig saját felesége nem veszi komolyan.

A váradi előadás Hunyadi István rendezésében egy dinamikus, fiatal társulat szemszögéből kísérli meg bemutatni a szerző által megjelenített peremvidéket, életre keltve egy olyan szereplőt is, amelyre Székely Csaba a szövegben csupán utalást tesz.

Szereplők: Csatlós Lóránt (Iván), Szabó Eduárd (Mihály), Nagy Gábor (Illés), Pitz Melinda (Ilonka), Ababi Csilla (Irma), Kocsis Gyula (a féleszű sánta Feri) és Hunyadi István (az apa). Dramaturg: Czvikker Katalin, díszlettervező Szőke Dalma Zsuzsanna, jelmeztervező Cristina Breteanu.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!