ERDON Helyi hírek

2016.07.04. 13:39

Változások az új keretszerződésben

Érvénybe lépett péntektől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által térített egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó keretszerződés. A gyerekeknek ingyenes fogorvosi vizsgálat jár.

Érvénybe lépett péntektől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által térített egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó keretszerződés. A gyerekeknek ingyenes fogorvosi vizsgálat jár.

 

Mindent összevetve több egészségügyi szolgáltatást térít meg júliustól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az új keretszerződés szerint, a gyerekeknek például félévente jár ingyenes fogorvosi vizsgálat és a kezelést követő fogtömés is térítetté vált.

Ugyancsak a térített szolváltatások közé tartozik ezentúl a mágneses rezonanciás készülékkel végzett emlővizsgálatot, kétféle új protézist kaphatnak meg ingyen a páciensek. Olyan adminisztratív jellegű változásokat is előír az új keretszerződés, amelyek által várhatóan zökkenőmentesebben fog működni az Egységes Integrált Informatikai Rendszer.

Küldőcédula nélkül

Ingyenesekké váltak az epidemiológiai igazolások, az egyszerű orvosi igazolások diákok és óvodások számára, s térítenek olyan szakorvosi eljárásokat is, mint például az elektromiográfia, a bőr galvanikus válaszának felmérése; áttekintik azoknak a helyzeteknek a szabályozását, amikor az egészségbiztosítási pénztár különbséget fedez fel az elvégzett vizsgálatok és a felvásárolt reagens mennyiség között. Az ambuláns légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria elvégzése ezentúl nem a háziorvos hatáskörébe tartozik, ezt pneumológus szakorvos végzi júliustól. Bizonyos fajta gerincsérülések kezelése is ingyenessé vált.

Azokban a kórházakban, ahol kizárólag egynapos beutalásokat végeznek, kötelezőképpen jelen kell lennie egy szakorvosnak is legalább napi hét órán keresztül. Egyes kategóriájú pácienseknek, mint például azoknak, akik a vérzékenység elleni országos programban vesznek részt, az új szerződés szerint nincs szükségük küldőcédulára a beutaláskor, az egészségügyi szolgáltatások megtérítése úgy zajlik majd, mint a krónikus betegek esetén. A palliatív kezelés térítése is ugyanúgy történik ezentúl, mint a krónikus betegek esetében.

On-line jelentés

Jóváhagyásra vár egy olyan tervezet is, mely kiegészíti majd a július elsejétől érvényes keretszerződést. Ennek életbe lépésével megszűnik majd az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó havi, kéthavi, negyedévenkénti jelentésre vonatkozó kötelezettség és bevezetik majd a három napon belüli online jelentéseket, egyszerűsödik a különféle egészségügyi segédeszközök megszerzési procedúrája, továbbá lehetségessé válik majd a kiegészítő kezelések térítése is, mint például a kinetoterápiáé. A tervezet szerint nő az a referencia érték, amely alapján a háziorvosokat fizetik, hogy az ő bérezésük is összhangba kerüljön a többi kategóriájú állami alkalmazottakéval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!