ERDON Helyi hírek

2016.07.04. 14:01

Több érettségizőt is kizártak

Kilenc érettségiző próbált csalni Bihar megyében a román nyelv és irodalom próbán, mindannyiukat kizárták. Nem voltak különösen nehezek a tételek, mondták az általunk megkérdezettek.

Kilenc érettségiző próbált csalni Bihar megyében a román nyelv és irodalom próbán, mindannyiukat kizárták. Nem voltak különösen nehezek a tételek, mondták az általunk megkérdezettek.

 

Hárman a kizártak közül a margittai Octavian Goga Főgimnáziumban, egyikük a nagyváradi Partenie Cosma Középiskolában, egyikük a belényesi Ioan Ciordaş Műszaki Kollégiumban, egyikük a belényesi Samuil Vulcan főgimnáziumban, hárman pedig a barátkai 1. sz. líceumban alakult vizsgaközpontban érettségiztek, s tudomásunk szerint mindannyian információkat tartalmazó anyagokat vittek be a vizsgára. Mind a kilenc fiatal esetében ugyanazt a büntetést alkalmazták: nemcsak a most zajló, hanem a következő két érettségi vizsgáról is kizárták őket, leghamarabb jövő ősszel próbálkozhatnak újból, tudatta Claudiu Damian Bihar megyei tanfelügyelőségi szóvivő.

Esetek

Négy váradi és egy szalontai érettségiző különleges körülmények között vizsgázott: egy váradi és egy szalontai fiatal bárányhimlős lett és külön teremben írta meg a dolgozatát, hárman pedig különféle mozgásszervi bántalmak miatt tudomásunk szerint lediktálták a dolgozatot. Erre a próbára Bihar megyében összesen 3893-an iratkoztak fel és 104-en hiányoztak.

Az Ady Endre Középiskolában megalakult vizsgaközpontban érettségiznek a Szent László Római Katolikus Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, valamint a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola végzősei is. Amint Vad Márta iskolaigazgatótól megtudtuk, az idén első alkalommal Székelyhídon is megalakult egy albizottság, mely adminisztratív szepontból az Adyban lévő vizsgabizottsághoz tartozik, itt vizsgáznak a székelyhídiak mellett a kágyai és az érmihályfalvi iskolákban végzettek is.

Tételek

Az Ady Endre Középiskolában alakult vizsgaközpontban érettségizők között hétfőn, kevéssel tizenegy óra után már voltak, akik kijöttek a teremből, de a többség tizenkét óra körül végzett. Kétféle tételt kaptak, attól függően, hogy reál vagy vokacionális, illetve humán vagy pedagógiai szakon végeztek. Néhányan a reál szakosok közül elmondták: nekik könnyűeknek tűntek a tételek, nehezebbekre számítottak, örülnek neki, hogy nem verset kaptak, azzal nehezebben birkóztak volna meg; a humán szakokon végzettek közül pedig azok, akiket megkérdeztünk, arról számoltak be: az egészet közepesen nehéznek, az első ponthoz fűződő kérdéseket viszont nehéznek érezték.

A reál szakosok első tételként a drámát kapták, mint műfajt, s ezzel kapcsolatban kilenc kérdésre kellett válaszolniuk. Második pontként egy 150-300 szavas érvelő esszét kellett írniuk az elektronikai játékok szerepéről a fiatalok életében, harmadik pontként pedig egy 600-900 szavas esszét egy két világháború között íródott regény témájáról és a mű által közvetített világszemléletről. A humán szakosok szintén a drámát kapták első pontként, ugyancsak kilenc kérdéssel. A második feladat egy esszé megírása volt arról, hogy milyen szerepelt tölt be az olvasás a személyes fejlődésben, harmadik pontként pedig egy tanult pszichológiai regény egyik szereplőjének sajátosságairól kellett írniuk.

Kedden anyanyelvükből vizsgáznak az érettségizők, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból bizonyíthatják tudásukat. Az első eredményeket július 12-én, 16 óráig függesztik ki, aznap egészen este nyolcig lehet óvásokat benyújtani, a végső eredményeket pedig július 16-án teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!