ERDON Helyi hírek

2016.07.06. 15:30

Szigligeti Nyári Esték a nagyváradi várban

Az idén a Szigligeti Színház folytatja, illetve újraindítja a valamikor nagy sikernek örvendő Szigligeti Nyári Esték elnevezésű sorozatot. Az előadások a várszínpadon lesznek a következő hetekben.

Az idén a Szigligeti Színház folytatja, illetve újraindítja a valamikor nagy sikernek örvendő Szigligeti Nyári Esték elnevezésű sorozatot. Az előadások a várszínpadon lesznek a következő hetekben.

 

A szerdai sajtótájékoztatón Czvikker Katalin főigazgató arra hívta fel a figyelmet: idén tavasszal az önkormányzatnak, illetve Huszár István akkori alpolgármesternek köszönhetően a Szigligeti Alapítvány és a Szigligeti Tanoda 100 négyzetméternyi területet kapott a vár egyik épületében, a Szigligeti Színház pedig arra vállalkozott, hogy hozzájárul azon stratégia megvalósításához, melynek célja az erődítmény élettel való megtöltése. Ehhez igazodva az idén újraindítják a valamikor nagy sikernek örvendő Szigligeti Nyári Esték elnevezésű sorozatot, melyből mindhárom társulat- a Szigligeti, a Lilliput és a Nagyvárad Táncegyüttes- kiveszi a részét, valamint neves magyarországi előadóművészeket is meghívtak.

A Unique Dance Stúdió főszervezésében július 30-én és 31-én jótékonysági táncmaratonra kerül sor a Yuppi táborért, melybe a Nagyvárad Táncegyüttes is bekapcsolódik, ezáltal is népszerűsítve az októberben ismét megrendezendő Infinity Dance Fesztivált. Korhatár nélkül lehet jelentkezni a simonnoemi@yahoo.com e-mail címen, a nevezési díj 10 lej, a fődíj pedig 500 lej. (Tulajdonképpen a színház már korábban is besegített ezen karitatív ötletbe, hiszen Fazakas Márta művészeti titkár ennek érdekében vett részt az úszómaratonon). Ha sokan jelentkeznek, két napos lesz az esemény, Simon Noémi, a táncstúdió vezetőjének kérésére pedig minden órában Bihar megyei tánccsoportok koreográfusai is bekapcsolódnak a táncba. Augusztus 14-én vagy 15-én (az időpontot még egyeztetik) 20 órától egy argentin tánccsoport, a Ballet Folklórico Latinoamericano „Santiago del estero” lép fel latin-amerikai és show táncokkal.

Bemutató

Augusztus 19-én, pénteken 20 órától egy premier helyszíne lesz a várszínpad: Székely Csaba Bányavirág című darabját Hunyadi István rendezi. A színművészként ismert fiatalember azt nyilatkozta: örül a lehetőségnek, mert rendezői ambíciói is vannak, sőt ha kellő tapasztalatot szerez, tíz év múlva akár szívesen tanítana is. Amatőrként amúgy már ismerte a Bányavirágot, az Oberon Csőszínházzal egyszer Tusványoson játszották, a szöveggel pedig először akkor került kapcsolatba, amikor Marosvásárhelyen egyetemi hallgató volt, a Teatrul 74 projektje keretében. Emellett kétszer a Szigligeti felolvasószínházának tárgyát képezte. Szereplőknek Csatlós Lórántot, Szabó Eduárdod, Pitz Melindát, Nagy Gábort (ő ügyelő a színháznál), Ababi Csillát és Kocsis Gyulát kérte fel. A látványtervező Szőke Dalma, aki a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen tanul, és illeszkedik a színházi vezetés azon elképzelésébe, hogy támogatni kell a fiatal pályakezdőket.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetőjétől megtudtuk, hogy idén is ott lesznek a szokásos esztergomi bábtáborban, melynek 2002 óta a főszereplői. Ezen felbuzdulva augusztus 22-26. között a váradi várban is megszervezik a bábtábort. A helyek már beteltek, az 50 gyermek augusztus 27-én mutatja be a szüleinek, érdeklődőknek mindazt, amit a különböző foglalkozások során elsajátítottak. Július 25-29. között ismét a Kolozs megyei Havasrekettye lesz a helyszíne az Iskola a színházban- színház az iskolában program keretében annak a tábornak, melynek keretében ezúttal a Tóth Tünde által rendezett A rút kiskacsa című produkcióra készülnek fel. Augusztus 16-19. között workshopot szerveznek Györfi Csaba koreográfussal, melybe a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábtársulat is bekapcsolódik.

Folytatva a programok ismertetését, Czvikker Katalin kifejtette: augusztus 29-én a római katolikus püspökséggel együttműködve újból lesz Szent László Családi Nap a püspöki palota hátsó kertjében, ahol fellépnek a táncegyüttes és a színtársulat tagjai is.

Augusztus 30-án, 20 órától operett slágereket énekelnek a várszínpadon Peller Károly, Oszvald Marika és Szendy Szilvi, szeptember 2-án 20 órától pedig Koós János és lánya, Koós Réka lépnek fel ugyanott. Emellett egyeztetés alatt egy Udvaros Dorottya-koncert, valamikor augusztus végére, szeptember elejére. Eső esetén az előadásokat a kőszínházban tartják meg, jegyvásárláskor pedig azok, akik megőrizték az elmúlt évadbeli bérletkártyáikat, jelentős kedvezményben részesülnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!